Může koronavirus ohrozit nastávající matku a miminko?

8.4.2020 00:00   |   Zdraví a krása
Koronavirus je téma posledních týdnů. Také jste přemýšleli, jak se mohou chránit nastávající nebo čerstvé maminky a jejich novorozenci? Řadí se těhotné ženy do rizikové skupiny a lze virus přenést i na plod?

koronavir a těhotné

Tým z neziskové organizace Loono se na tyto často pokládané otázky zaměřil a společně s odborníky z řad lékařů sestavil několik rad.

Je těhotná žena rizikovou skupinou?

Odpověď je jednoduchá – nemusíte se obávat. U těhotných žen zatím nebylo prokázáno vyšší riziko nákazy, a pokud jste zdravé a nemáte jiné obtíže, neřadíte se ani do skupiny s vyšším rizikem horšího průběhu infekce. Důležité je dbát na důkladnou prevenci.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Pod roušky používejte hydratační krém
Chraňte si oči před nákazou koronavirem
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě

Tedy je zkrátka důležité:

  • mýt si pravidelně ruce, při kýchání si zakrývat ústa rukávem, nesahat si rukou do obličeje a používat jednorázové kapesníky;
  • vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí nebo kontaktu s nemocnými;
  • ven vždy noste roušku;
  • nezapomínejte čistit a dezinfikovat své domácí prostředí;
  • pravidelně spěte, dbejte na pestrou stravu a pitný režim a nezapomeňte na pravidelný pohyb;
  • zůstávejte v klidu a nepodléhejte panice;
  • důvěřujte etablovaným zdrojům a vyhněte se poplašným mediálním titulkům.

Riziko přenosu na dítě

Dosud není znám případ, kdy by těhotná žena nakažená koronavirem přenesla virus na dítě nebo na novorozence během porodu. Průzkumy ukazují, že virus nebyl nalezen ani v plodové vodě či v mateřském mléce.

I proto mohou ženy COVID-19 pozitivní své dětátko, pokud si tak přejí a mohou, kojit. Před přiložením k prsu při kojení je ale nutná přísná hygiena rukou a rouška na obličeji.

Onemocnění matky by nemělo být důvodem separace, protože kontakt mezi matkou a novorozencem je pro psychickou pohodu dítěte velmi důležitý. Jen je v těchto případech nezbytné dodržovat patřičná hygienická opatření.

Mám příznaky, co dál?

Pokud se stane, že na sobě v průběhu těhotenství začnete pozorovat příznaky, jako je kašel, horečka či dušnost, zůstaňte doma a zavolejte svému praktickému lékaři. Nezapomeňte uvést, že jste těhotná.

Všechny těhotné ženy, včetně žen s prokázaným či s podezřením na onemocnění COVID-19 mají právo na adekvátní zdravotní péči. V případě, že vaše výsledky testů budou pozitivní, zavolejte vaší porodní asistentce nebo gynekologovi a upozorněte je, že jste nemocná. Požádejte je o radu, jak postupovat dál.

Pokud máte další doplňující dotazy, využijte dotazník na stránkách neziskové organizace Loono.

otis, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Může koronavirus ohrozit nastávající matku a miminko?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci