Desatero rad, jak se dobře cítit a skvěle vypadat

21.1.2020 00:00   |   Wellness
Naplno už plujeme v novém roce, před sebou širé moře plné nových šancí a příležitostí. Poradíme vám, jak v něm co nejlépe pohybovat a být v něm ještě zdravější, krásnější a v pohodě...

cítit se skvěle

1. Hygge a lagom

Hygge i lagom jsou koncepty šťastného života, které se rozšířily ze Skandinávie. Hygge se vyznačuje pohodou, lagom zase znamená „všeho s mírou“ – odráží se v něm tedy rovnováha, udržitelnost i praktičnost.

Oba principy je možné najít také v norské módě, která je slušivá a pohodlná, funkční a zároveň kvalitní, takže není třeba kupit v šatníku kvanta oblečení, ale vystačíte si s méně kousky. Zato však dlouho vydrží, lze je využívat různými způsoby a vzájemně kombinovat.

Tip: Norové jsou proslulí zejména svými vysoce hřejivými svetry s typickými severskými vzory (např. Dale of Norway), outdoorovým oblečením do každého počasí (např. Bergans of Norway) či pohodlným vlněným funkčním prádlem z merina (např. Devold, Kari Traa).

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Bojujte se stresem, pohyb vám pomůže
Bolí vás hlava? Málo pijete!
Dobroty bez výčitek. Příprava je samý pohyb

2. Každý den v pohybu

Každoroční klasika: Na začátku ledna se posilovny zaplní nadšenci, kteří si dali novoroční předsevzetí zhubnout – a na konci února zase postupně odpadají... Máte-li i vy na svém úkolníčku položku „začít cvičit“, myslete na to, že je lepší nepřepálit start a raději začít zvolna a postupně přidávat čas strávený hýbáním i samotné tempo.

Ráno můžete nastartovat patnácti minutami jógy nebo během, který si získává čím dál větší oblibu. Sněhová pokrývka láká na běžky, zamrzlé plochy zase na brusle...

Nezapomeňte ovšem typ sportu a výkon přizpůsobit svému věku a fyzickým možnostem, dbejte na správné protažení i samotné provedení cviků, abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím.

Tip: Nadměrné zatížení pohybového aparátu může vést k bolesti kloubů, šlach a vazů. Aby jejich zdraví zůstalo zachováno, doporučuje se užívání čistého kolagenu typu I a II a vitaminu C .

3. Příprava jídelníčku

„Druh a množství potravin, které jíme, ovlivňují naši energii a náladu. Zdravý životní styl hraje důležitou roli při podpoře imunitního systému a snižuje riziko diabetu a kardiovaskulárních onemocnění,“ říká nefrolog a nutricionista prof. MUDr. Vladimír Teplan, Dr.Sc.

„Denní jídelníček zdravého dospělého člověka by se měl skládat z 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků,“ dodává specialista. Základem zdravého životního stylu je tedy pestrá a dobře vyvážená strava.

Tip: Odborníci doporučují připravit si racionální jídelníček dopředu alespoň na týden (může být i na delší časový úsek) – díky tomu vhodně zakomponujete všechny důležité složky a také se vyhnete neustálému dilematu: Co mám dneska vařit?

4. Čas na detoxikaci

Sklenice vody s vymačkanou citronovou šťávou nastartuje po ránu metabolismus a má celou řadu pozitivních účinků.

Na správný pitný režim ale nezapomínejte ani v průběhu dne a konzumujte dostatek vody, zejména v zimních měsících vsaďte i na bylinkové čaje, které pomohou s detoxikací – což se po hodech během vánočních svátků jistě hodí. Očistné účinky má třeba kopřiva, bříza či řebříček.

Tip: Pokud patříte k těm, kdo ve víru pracovních dní na pitný režim zapomínají, můžete vyzkoušet pomoc v podobě aplikací pro smartphone (např. Hydro Coach).

5. Sametová pleť

Dostatek vody potřebuje nejen tělo, ale také pleť – obzvlášť v zimě, kdy je pokožka namáhaná chladem. Dehydratovaná pleť rychleji stárne, způsobuje tvorbu vrásek a pomaleji se regeneruje. Mezi svá předsevzetí si tedy nezapomeňte přidat: Pravidelná péče o pokožku.

Tip: Dlouhodobou intenzivní hydrataci zajistí například „zimní kombo“: multiaktivní hydratační gel Ps termálními lipozomy a denní krém s kyselinou hyaluronovou.

6. Zdravá a lesklá hříva

Zimní měsíce dávají zabrat také vlasům – intenzivní slunce na horách, chlad, sníh, déšť, zpocené hlavy pod čepicí, přechod ze zimy do tepla... To vše vlasy vysouší, způsobuje lámavost, roztřepené konečky i ztrátu lesku.

Je proto důležité vsadit na kvalitní vlasovou kosmetiku, nejlépe na přírodní bázi a bez chemických konzervantů. Vlasy může ničit také časté nešetrné fénování a kulmování, které škodí samotné hřívě, navíc ohrožuje i pokožku hlavy.

Tip: Potřebujete vysoušeč , který disponuje ochrannou technologií Heat Shield, díky které zůstává povrch nástavců chladný a pokožka se nespálí. Ideální, když má inteligentní regulaci teploty vzduchu a zabraňuje přesoušení vlasů.

7. Úsměv, prosím!

Zaručený recept na krásu: pozvednuté koutky úst a oči rozjasněné smíchem. Úsměv totiž uvolňuje hormony dopamin a serotonin!

Dlouhé noci a nedostatek slunečního svitu mohou mít negativní vliv na naši náladu a svádět k depresím – přesto stojí za to se chmurám postavit a nesetrvávat v nich dlouhodobě.

Tip: Ještě krásnější úsměv vykouzlí bílé zuby – vedle bělících past můžete vyzkoušet účinek jahod či špenátu. Hebké rty zase získáte, když na ně nanesete vrstvu medu a necháte působit. Přidáním krystalového cukru pak lze vytvořit peeling, který odstraní suché šupinky odumřelé kůže a rty prokrví.

8. Vyspat se do krásy...

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je klíčem ke zdraví i kráse. Regenerační procesy, které v těle během noci probíhají, mají vliv na stav pokožky, hormon melatonin pomáhá přirozeně obnovovat buňky a navíc se utlumuje produkce stresového hormonu kortizolu.

Nedostatečný spánek naopak může přispívat k riziku obezity, způsobuje kruhy pod očima, snižuje imunitu, vliv má samozřejmě i na psychický stav.

Tip: Aby se vám dobře spalo, usínejte v chladnější, dobře větrané místnosti, jezte naposledy 2–3 hodiny před ulehnutím, vyvarujte se před spaním těžkým jídlům, alkoholu, kofeinovým nápojům a náročné fyzické aktivitě.

9. Kouzlo aromaterapie

Esenciální oleje uvolňují tělo, uklidňují, posilují imunitu a pomáhají při usínání. Přírodní vůně působí na psychické i fyzické zdraví skrze nos i kůži. Využívat je lze prostřednictvím aromalampy, ze které se odpařuje voda, do níž se přidá několik kapek éterického oleje.

Pokud se olej smísí s emulgátorem (např. olivový olej, mléko, med...), lze z nich připravit aromakoupel. Dokonalé uvolnění přináší aromamasáž, při níž se využívají olejové masážní směsi.

Tip: Každá vůně má své „kouzlo“ – eukalyptus bojuje s nachlazením, citrusy dodávají energii, tea-tree má protizánětlivé účinky, anýz pomáhá při potížích s trávením, levandule při usínání...

10. Blahodárná sauna

Aromaterapii lze spojit také se saunováním, když se rozpálené kameny zchlazují ledovou tříští, do které jsou přidané éterické oleje. Esence jsou pak dále distribuovány máváním ručníku.

Blahodárné účinky má ovšem i samotné saunování bez voňavých vjemů. Detoxikuje organismus, zvyšuje imunitu, zlepšuje krevní oběh a kvalitu pokožky, pomáhá při hubnutí...

Tip: Vedle klasické finské sauny si oblibu získávají rovněž infrasauny, které jsou vhodné i do malých bytů. Vyhřívají se na teplotu cca 60 stupňů Celsia a lze v nich strávit až 40 minut.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Desatero rad, jak se dobře cítit a skvěle vypadat

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci