Jak být zdravější, šťastnější a produktivnější

9.1.2020 00:00   |   Wellness
Jestliže bojujete s novoročním předsevzetím, vyzkoušejte pár užitečných tipů, jak si stanovit a dosáhnout cíle, které vedou k lepší pohodě, zdraví a produktivitě. Stačí se soustředit na několik základních věcí.

jak být zdravější

Následující tipy uplatníte při plnění všech svých cílů, nejenom při zlepšení svého zdraví a formy.

1. Zeptejte se PROČ?

Položte si otázku, proč se chcete zlepšit a buďte k sobě upřímní. Odpověď si zapište, protože napsané věci mají daleko větší váhu.

  • Potřebujete být v kondici? Proč?
  • Potřebujete více energie? Proč?
  • Chcete shodit pár kilo? Proč?
  • Nebo chcete dosáhnout vyšší sportovní úrovně? Proč?

Takto jasně definovaný důvod vám pak pomůže se způsobem dosažení vašich cílů.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Bojujte se stresem, pohyb vám pomůže
Bolí vás hlava? Málo pijete!
Dobroty bez výčitek. Příprava je samý pohyb

„Pokud například potřebujete být v lepší kondici, abyste měli více energie pro hraní si s dětmi, pak dává smysl postavit plnění tohoto cíle právě na aktivitách s dětmi. Můžete s nimi závodit nebo se zapojit do jejich oblíbených aktivit. Plníte tak svůj cíl a zároveň jste i šťastnější,“ radí Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife.

2. CÍL a plán

Pro mnoho z nás znamená samotné stanovení cíle jasnou motivaci pro jeho plnění. Startovní meta by však měla být hmatatelná a zároveň splnitelná. Třeba cíl „být v kondici“ je dost abstraktní. Vyjádřete jej konkrétními čísly.

Řekněte si, že se chcete například každý den minimálně 10 minut procházet nebo zvládnout za tři měsíce uběhnout osm kilometrů. Myslete tedy na to, co dokážete a co reálně uděláte pro svoji aktivitu.

3. SDÍLEJTE svůj cíl

Podělte se o svůj cíl se známými, aby vám mohli pomoct s jeho plněním, třeba jen sledováním. Je jedno, zdali jde o partnera, přátele nebo kolegy. Vyslovený závazek zvýší vaši motivaci. V tu chvíli totiž na sebe vytváříte určitý tlak: Co když se mě pak zeptají, jak svoje cíle plním?

Ten se pak může hodit v okamžicích, kdy jste unavení nebo se vám do cvičení zkrátka nechce.

4. PLÁNUJTE jen úspěch

„Nepodrážejte nohy sami sobě. Pokud nesnášíte běhání, tak ho nezařazujte do svého plánu. Jenom si tím zkazíte svou motivaci. Běh je určitě zdravý, ale pokud ho máte spojený s nepříjemnou vzpomínkou na povinnou hodinou tělocviku, tak nucením se k němu pouze zvyšujete riziko odklonu od plnění svých cílů,“ doporučuje Samantha.

Shrňme si to:

Objevte svůj DŮVOD, zapište si svůj CÍL a SDÍLEJTE ho. Vytvořte si PLÁN a vykročte tak směrem k úspěchu. Svůj plán tvořte tak, aby vás bavil. Na výběr je dnes spousta aktivit. Určitě objevíte něco, na co se budete každý týden těšit.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak být zdravější, šťastnější a produktivnější

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci