Umíte svému psovi poskytnout první pomoc?

18.12.2019 00:00   |   Zvířata
Víte, co obnáší psí první pomoc? Uvědomili jste si, že pokud se váš pes zraní, nikdo jiný než vy mu nepomůže? Dokážete odhadnout, kdy jet na veterinu a kdy se o psa zvládnete postarat sami?

první pomoc pes

Pokud ne, můžete to zjistit na kurzech První pomoc psa. Tam můžete přijít i se svým psem, na kterém si nové znalosti jako třeba obvazování můžete rovnou vyzkoušet.

„Uvědomila jsem si, že jen velmi málo páníčků ví co dělat, pokud se pes zraní. Jenže to je průšvih! Pro psa sanitka mimo Prahu nepřijede a pokud psovi nepomůžete vy, tak nikdo,” říká Katka Šponarová, veterinární sestra.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Šest největších mýtů v krmení psů
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!
Bylinky jsou výborné i pro psí zažívání

Kurzy První pomoc psa jsou otevřené lidem i jejich čtyřnohým miláčkům. „Dozvíte se, jak zastavit krvácení, jak postupovat v případě zlomeniny, otravy a hlavně jak poznat, že je stav kritický a je třeba okamžitě jet na veterinu. Každý od nás dostane certifikát, perfektně zpracovaná skripta a obvazový materiál na doma,” vypočítává.

Mezi účastníky najdete majitele psů, často i ty, kteří s pejskem nějakou nehodu zažili a nevěděli si rady. Kurzy oceňují i lidé z oboru – studenti veteriny, personál útulků, ale i profesionální psovodi od Policie ČR. Kromě odborného přístupu a skvělé atmosféry si chválí i podrobnou průpravu při praktickém nácviku.

TIP:
Pokud chcete užitečný vánoční dárek, nadělte pejskovi speciální lékárničku, která vznikla pod dohledem lektorů z První pomoci psa.
Podpoříte tím i dobrou věc, protože látkový obal vznikl ve chráněné dílně. Darovat můžete také dárkový poukaz na kurzy v libovolné hodnotě.

Psí Vánoce

Na Vánoce dejte pozor hlavně na sladký alkohol, tučná a exotická jídla bez dozoru. Před Vánoci si dejte pozor při pečení, kynuté těsto je pro psy toxické! Při kynutí vzniká jako vedlejší produkt alkohol. Ten obsahuje pro psy jedovatý etanol.

Mezi projevy otravy etanolem patří malátnost, zpomalené reakce, špatná koordinace, zvracení, močová inkontinence, snížení tělesné teploty. Může dojít i k celkovému ochrnutí končetin, poruchám dechu, kómatu a zástavě srdce. Často se stává, že intoxikace etanolem u psa končí smrtí.

Kromě toho při pozření těsta dochází ke kynutí v žaludku a střevech. Žaludek se nakynutím zvětšuje, což psa bolí, střeva se plní plynem a pes trpí nadměrným nadýmáním či plynatostí. Plynu se pes zbavuje krkáním, může ale dojít i k dilataci žaludku a hrozí jeho přetočení, které se musí napravit chirurgicky.

TIP:
Když víme, co náš všetečný miláček v kuchyni spolknul, můžeme mu rychle pomoci, když ho donutíme těsto vyzvracet. Pomůžeme si roztokem peroxidu vodíku, mírně naředěnou hořčicí nebo jedlou sodou.

Jak přežít Silvestra

Na konci roku pejskaři řeší i pro psy nesnesitelné oslavy nového roku. Jak je zvládnout? Podle Katky výborně poslouží volně dostupná přírodní sedativa jako kozlík lékařský (baldrián), meduňka, jasmín, heřmánek, chmel či třezalka.

Výbuchy rachejtlí a dělbuchů jsou nejnebezpečnější pro psy, kteří trpí onemocněním srdce, cukrovkou a epileptiků. Pokud máte takového pejska doma, poraďte se na užití vhodných tišících prostředků s veterinářem.

Pokud zůstanete v klidu vy, bude to mít uklidňující efekt i na vašeho psa. Pomoci může také masáž hrudi, která na psy působí uvolňujícím dojmem.

TIP:
Na Silvestra pejska vezměte na velkou procházku v dopoledních hodinách a odpoledne a večer již venčete jen na nejkratší možnou dobu. Mějte psa dobře označeného, nejen čipem, ale i adresou s telefonem připevněnou na obojku. Venčete zásadně na vodítku!

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte svému psovi poskytnout první pomoc?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci