Životabudiče a lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě

4.11.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Sbíráte recepty a vaříte lektvary podle osvědčených rad léčitelů a staletých tradic? Pak máme pro vás další tipy na spolehlivé životabudiče, originální čaje.

lektvary

Zatímco za okny skučí vítr, bubnuje déšť a je chladno, přijdou vhod horké nápoje. Některé z nich nejen vyženou z těla zimu, ale mají i léčivé účinky, podporují imunitu a působí proti aktuálně řádícímu nachlazení, kašli či rýmě.

Kočičí dráp

Imunostimulační prostředek, oblíbený již peruánskými indiány, kteří popínavé žlutě kvetoucí rostlině Uncaria tomentosa přezdívali Vilcacora/Svatá. U nás ji známe pod názvem Kočičí dráp – Unkárie plstnatá.

Kombinace alkaloidů, obsažených v této amazonské liáně, z ní činí lék o neobvyklé síle a se širokým spektrem účinnosti.

Napomáhá mimo jiné při zánětlivých onemocněních, infekcích, oběhových a neurologických chorobách a onemocněních trávicího traktu.

Má antioxidační, imunostimulační a rovněž antivirové účinky.

Příprava:

Sušenou a drcenou vnitřní kůru Vilcacory rozdrobte na plnou polévkovou lžíci, zalijte litrem studené vody a vařte na mírném plameni 20 – 25 minut. Po scezení nápoj pijte vlažný, sklenku (cca 200 ml) třikrát denně. Děti od 3 let 1/2 sklenky denně.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Skořice zavoní a pomůže proti cukrovce
Před antibiotiky zkuste nejdříve bylinky
Na každou nemoc platí jiná vůně

Růže stolistá

Příjemný, vonný a osvěžující čaj z květu Růže stolisté (Rosa centifolia) obsahuje celkem až devět antivirových látek, které omezují množení virů.

Má příznivý vliv na posílení těla při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení.

Aktivní fytolátky napomáhají zastavovat průjem, nadměrně silnou menstruaci, zlepšují potíže trávicího ústrojí a pozitivně působí při nespavosti.

Ochraňují játra, slezinu, srdce, svaly, sliznici žaludku a střev. Napomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu, optimální složení střevní mikroflóry a harmonizují centrální nervový systém.

Navíc mají i ochranný a regenerační vliv na pokožku. Pozitivní účinek má i na naši náladu zachmuřenou zimním nedostatkem sluníčka, omezuje riziko vzniku smutku a deprese.

Příprava:

S necelým litrem vody smíchejte 2 – 3 lžičky čaje, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne do 17.hodiny. Čaj můžete lehce přisladit medem a přidat trochu čerstvé citrónové šťávy.

Kustovnice čínská (Goji)

Červenooranžové plody Goji, odborně nazývané Lycium chinense, mají adaptogenní, imunostimulační, detoxikační a regenerační účinky – podrobněji o Kustovnici čínské (Goji) píšeme ZDE.

Kromě vitamínů B1, B2, B6, C a E, provitamínu A, vlákniny a esenciálních aminokyselin, plody obsahují i velké množství karotenoidů se silnými antioxidačními účinky.

Z minerálních látek je přítomen fosfor, vápník a železo a stopové prvky jsou zastoupeny zinkem, mědí a selenem.

Důležitou obsahovou látkou v Goji je betain, který příznivě působí na regeneraci jaterních buněk, proti ateroskleróze, snižuje hladinu tuku a cukru v krvi.

Kustovnice čínská dále obsahuje látky steroidního charakteru, alkaloidy a imunologicky aktivní polysacharidy, které odstraňují volné radikály.

Příprava:

Tři čajové lžičky (cca 15 g) zalijte vodou a 5 – 10 minut vařte. Čaj pijte nalačno ve dvou denních dávkách. Pochutnat si můžete i na uvařených plodech, které lze používat rovněž při přípravě pokrmů.

PŘEČTĚTE SI O ČAJI

Jak správně uvařit čaj
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
5000 let věrný průvodce člověka

Guduchi se skořicí

Vynikající je vysokohorský himalájský bylinný čaj z révu připomínajícího popínavého keře Guduchi, neboli Chebule srdčité (Tinospora cordifolia), sbíraný v Nepálu.

Posiluje imunitu a organismus tak, aby člověk sám znovu nabyl schopnosti obnovit svoji rovnováhu. Omlazuje a regeneruje jaterní tkáň.

V indické farmakologii je Guduchi považováno za jedno z nejcennějších tonik a omlazujících prostředků – nazývá se Nektarem nesmrtelnosti.

Protizánětlivě pak působí k čaji přidaná skořice, která navíc podporuje trávení.

Příprava:

Čajovou lžičku nasypte do 250 ml vroucí vody a dvě minuty povařte (je možné též jen spařit a nechat odstát). Můžete přisladit. Dospělí 1 – 2 šálky denně, děti od 3 let pak 1/2 – 1 šálek denně.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Životabudiče a lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci