Když se z nejlepší přítelkyně stane sokyně

28.9.2018 00:00   |   Sex a vztahy
V letovisku se Alice seznámila s mužem, kterého si podle svých slov přála celý život. Jarda byl sportovně založený, společenský a neměl žádné závazky.

sex a vztahy

Alice cítila, že o takového muže nechce přijít a byla Mirce vděčná, že se jí může svěřovat. Vše vypadalo idylicky až do chvíle, kdy Mirka s Jardou zkoprnělé Alici oznámili, že se do sebe zamilovali. Byl to takový šok, že se z něho dlouhou dobu nedokázala vzpamatovat.

Podle čeho si vybíráme své přátele

Praxe tady opět potvrdila závěry psychologických výzkumů. Jedná se totiž o to, že za přátele si vybíráme nejčastěji lidi podobného věku, vzdělání, hodnotového zaměření a dokonce i fyzické atraktivity.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kam až je žárlivost normální
Tři do páru: Patří – Nepatří?
Když je partner vaším dalším dítětem

Žárlivost a vzájemná rivalita je v takovém vztahu snížena na minimum. Do popředí se dostávají jiné hodnoty, jakými jsou například vzájemná podpora, porozumění či společné zájmy. To vše trvá do chvíle, kdy do takového vztahu vstoupí třetí strana, tedy potenciální sexuální partner. V ten moment se situace může prudce změnit.

Nejčastější sok v lásce

Z americké univerzitní studie, jejímiž autory jsou psychologové April L. Bleske a Todd K. Shackelford, vyplynulo, že nejčastějšími soky v lásce bývají právě nejbližší přátelé. Více než polovina respondentů odpověděla, že jim partnera odvedli ti, kteří jsou jim nejvíce podobní a také důvěrně znají jejich slabiny.

„Naši přátelé mají totiž velmi podobné kvality jako my. Rovněž mohou mít podobný vkus,“ odkrývá možné příčiny psycholožka Mgr. Irena Černá. Zkrátka, takřka harmonický přátelský svazek s někým, komu věříme, vzal za své.

„Začíná se objevovat konkurence a následná případná zrada. Jsme postaveni před hotovou věc a nemůžeme s tím nic moc udělat. Tedy stane se něco, co jsme v takovém blízkém přátelském svazku nečekali. Ke všemu druhá strana po nás žádá pochopení a odpuštění, protože si prostě nemůže pomoci,“ dodává.

Partnery jen pro sebe...

Mirka jistě nechtěla Alici vědomě ublížit. Navíc ten, kdo vybíral, byl Jarda. Přesto se tak stalo. Pro budoucí vzájemné vztahy to není dobrý začátek a to i v případě, že Alice se přes problém přenese.

Je dobré vědět, že se takové věci v životě stávají. A jak vyplývá ze studie amerických psychologů, jsou našimi největšími rivaly ti, které považujeme za sobě nejbližší, tedy nám nejpodobnější.

Nejschůdnější cestou je přenést se přes takovou událost, když už se stala. Ale ještě lepší je svůj skvělý objev si po nějakou dobu schovat pro sebe. Pak se může setkání s neznámým/mou rozvinout do opravdového vztahu. Teprve potom, s jistou dávkou opatrnosti, seznámíme svou novou lásku s tím, koho považujeme za opravdu blízkou duši.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Když se z nejlepší přítelkyně stane sokyně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci