Umíte číst etikety? Naučte se to, jde o zdraví!

25.9.2018 00:00   |   Wellness
Doby, kdy Češi četli v supermarketech jen cenovky, jsou pryč. Dnes už většina z nás sleduje minimálně datum, dokdy lze potravinu bezpečně zkonzumovat.

etikety

Ale roste i počet těch, kteří se bez brýlí na nákup zásadně nevydávají, protože chtějí nakupovat »zdravě«. Víte i vy, co všechno si můžeme, často bleším písmem, na etiketě přečíst?

Výrobce a obchodní název

Dobrá pověst je i v potravinářství hodnota, která se těžko nabývá a lehko ztrácí. Spokojenost se značkou vede k loajalitě, k opakovaným nákupům.

V opačném případě musí zákazník z obalu vyčíst, koho kontaktovat kvůli reklamaci nebo kde získat další informace o výrobku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Barevné jídlo nám pomůže zhubnout
Co tělu prospívá a co mu škodí
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte!

Název výrobku

Název musí být takový, aby si ho spotřebitel nemohl nesprávně vykládat. Proto se například různé výrobky, které nemají dostatečný obsah kakaového prášku (nejméně čtvrtinu celkové kakaové sušiny) nemohou jmenovat čokoláda, ale pouze kakaová pochoutka.

Informovaný spotřebitel si pak těm „pochoutkám”, které obsahují nezdravé tuky, raději vyhne.

Čisté množství

Ať už se uvádí v jednotkách objemu (ml, l) nebo v jednotkách hmotnosti (g, kg), spotřebitel by měl přesně vědět, jestli v kupuje „zajíce” nebo jen „zajíčka”. Na kvantitě, aspoň v baleném zboží s etiketou, výrobci šidit prakticky nemohou.

Trvanlivost

Použitelnost („spotřebujte do…“) se používá u čerstvých potravin podléhajících rychlé zkáze. Naproti tomu termín „minimální trvanlivost“ je uváděn u potravin, které jsou bezpečně konzumovatelné déle (rýže, koření apod.).

Žádné datum trvanlivosti nemusí mít: lihoviny, vína, čerstvé ovoce a zelenina, čerstvé pečivo, sůl, cukr, ocet.

Bio

Tuto certifikovanou značku mohou používat jen výrobky pocházející z ekologického zemědělství.

Pro biopotraviny platí všechny předpisy jako pro běžné potraviny, ale pokud je použito označení „ekologické“, „eko“, „bio“ nebo zelené pruhované logo Produkt ekologického zemědělství, musí výrobek splňovat všechny předpisy pro biopotraviny.

„V ekologickém zemědělství jsou tedy získávány bioprodukty, ze kterých se biopotraviny vyrábí, přičemž bioproduktem mohou být obiloviny, ovoce, zelenina, vejce či živá zvířata,” podotýká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Při výrobě biopotravin se nesmí některé látky používat, z přídatných látek jen některé. Neobsahují:
    • syntetická barviva,
    • aromatické a konzervační látky,
    • ochucovadla,
    • emulgátory a další cizorodé přísady,
    • geneticky upravené organismy (GMO).
Nepoužívají se při jejich výrobě nepovolené postupy (například ionizační záření, ztužování tuků vodíkem, bělení).
 
„Neznamená to však, že by obecně byly biopotraviny zdravější, velmi záleží na tom, jak je zpracujeme a jak vypadá náš celkový jídelníček,“ dodává Věra Boháčová.

Složení

Velmi významný údaj na etiketě pro orientaci spotřebitele, který chce jíst zdravě, je to, co potravina obsahuje.

Ve složení musejí být uvedeny všechny složky potraviny v pořadí podle použitého množství, přídatné látky (antioxidanty, barviva, sladidla, kypřidla atd.), látky určené k aromatizaci…, a to v sestupném pořadí.

Na prvním místě je tedy vždy složka, které výrobek obsahuje nejvíce.

Výživová hodnota

Uvádět energetickou hodnotu a další výživové údaje je podle evropské legislativy povinné na všech potravinách.

Měl by se uvádět na všech potravinách soubor povinných nutričních hodnot, tedy energetická hodnota, obsah bílkovin, obsah tuků a z toho nasycených mastných kyselin, obsah sacharidů, a z toho cukru, a obsah soli.

Zájem o informace je velký i proto, že se zvyšuje nejen počet alergiků, ale i těch, kteří chtějí žít zdravě, udržovat si přiměřenou hmotnost a stravovat se racionálně.

„Denní jídelníček zdravého dospělého člověka by se měl skládat z 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. Základem zdravého životního stylu je pestrá a dobře vyvážená strava,” říká profesor MUDr. Vladimír Teplan, nefrolog, nutricionista a odborný garant Cambridge Weight Plan.

„Druh a množství potravin, které jíme, ovlivňuje naši energii a náladu. Zdravý životní styl hraje důležitou roli při podpoře imunitního systému a snižuje riziko diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. Omezte proto cukry, nadmíru soli, zaměřte se na pestrost a kvalitní výběr stravy, vyhýbejte se polotovarům, zařaďte pravidelně pohyb,” doporučuje odborník na výživu.

Důvěryhodnost

Jedna věc je etikety číst, druhá je věřit, že jsou údaje pravdivé. Můžeme jim opravdu věřit a vycházet ze všech údajů? Podle Věry Boháčové ano. Jen je důležité vědět, podle jakých parametrů vybírat s ohledem na individuální požadavky (např. aktuální zdravotní stav, dietu, režim, apod.).

Je určitě dobré číst surovinové složení. Můžeme pak vybírat kvalitnější výrobky v dané kategorii (a dozvíme se také obsah všech látek – pokud musíme nějakou ze stravy, např. kvůli dietě, limitovat/ vyloučit), i tabulku nutričních hodnot, kde je povinnost určité údaje uvádět, a to i ty, u kterých je dobré kontrolovat množství (nasycené mastné kyselin, cukry, sůl).

Důležité je také uvědomit si, že u potravin bývá tabulka nutričních hodnot vždy na 100 g/ 100 ml, ale velikost balení výrobku může být výrazně větší nebo naopak menší, takže se hodnoty jednoho balení mohou významně lišit od hodnot v tabulce.

„Někteří výrobci uvádějí i hodnoty jedné porce, ale není to povinné a nenajdete je u všech. Pokud si nevíte rady, jak a jaké potraviny pro sebe vybírat, může se obrátit na nutričního terapeuta,” uzavírá Věra Boháčová.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte číst etikety? Naučte se to, jde o zdraví!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci