Které potraviny zlepšují zrak? Mrkev a…?

19.9.2018 00:00   |   Wellness
Lidskému zraku prospívá řada potravin. Zřejmě tou nejznámější je mrkev, která má pozitivních účinků na zrak skutečně mnoho. Není ale zázračná.

jídlo pro oči

Jaké potraviny jsou zraku prospěšné a jaké mu naopak mohou škodit?

Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku. Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ne ale o moc víc než řada jiných potravin.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Naše nejčastější dietní chyby
Jak nastartovat školáka do lavic

„Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu. Z něj v lidském těle vzniká chemickou proměnou výsledný produkt vitamín A, který se spolu s dalšími látkami podílí na výživě sítnice a ochraně povrchu oka,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Žloutek, špenát, zelí...

„Tím přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů, díky čemuž oko dokáže rozlišovat mezi světlem a tmou. Vitamín A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra,“ připomíná Pavel Stodůlka.

Zraku prospěšných potravin je je zkrátka mnoho. Například málo známá je kurkuma, u které je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak působí také proti nádorovým onemocněním.

Ovoce, ústřice, pštrosí maso

„Pro dobrý zrak je podstatný také lutein - ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál,“ upozorňuje ofalmolog.

Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. S přibývajícím věkem ale slábne schopnost tyto látky z běžné stravy vstřebávat, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potravinové doplňky, které tyto látky obsahují.

Tučnému se vyhněte

Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa.

„Škodlivé látky se usazují v cévách, a to v celém organismu, tedy také v cévách oka, zejména v oční sítnici, což může vést k jejímu závažnému poškození. Vhodné je také upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky,“ upozornil šéf Gemini.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Které potraviny zlepšují zrak? Mrkev a…?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci