Které potraviny zlepšují zrak? Mrkev a…?
19.9.2018 00:00 | WellnessJaké potraviny jsou zraku prospěšné a jaké mu naopak mohou škodit?
Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku. Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ne ale o moc víc než řada jiných potravin.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATChcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte |
„Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu. Z něj v lidském těle vzniká chemickou proměnou výsledný produkt vitamín A, který se spolu s dalšími látkami podílí na výživě sítnice a ochraně povrchu oka,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.
Žloutek, špenát, zelí...
„Tím přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů, díky čemuž oko dokáže rozlišovat mezi světlem a tmou. Vitamín A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra,“ připomíná Pavel Stodůlka.
Zraku prospěšných potravin je je zkrátka mnoho. Například málo známá je kurkuma, u které je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak působí také proti nádorovým onemocněním.
Ovoce, ústřice, pštrosí maso
„Pro dobrý zrak je podstatný také lutein - ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál,“ upozorňuje ofalmolog.
Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. S přibývajícím věkem ale slábne schopnost tyto látky z běžné stravy vstřebávat, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potravinové doplňky, které tyto látky obsahují.
Tučnému se vyhněte
Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa.
„Škodlivé látky se usazují v cévách, a to v celém organismu, tedy také v cévách oka, zejména v oční sítnici, což může vést k jejímu závažnému poškození. Vhodné je také upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky,“ upozornil šéf Gemini.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také