Jak přežít nesnesitelné vedro? Máme pro vás 10 tipů

3.8.2018 00:00   |   Wellness
Vedro do vás buší horkou pěstí a vy nevíte co dřív. Jestli utírat pot z čela nebo strčit hlavu pod vodovod. A to ještě šéf chce, abyste podávali pracovní supervýkony. Jak na vedro vyzrát?

vedro

Bolest hlavy, únava nebo dokonce mdloby. Tak se horko podepisuje na lidském organismu. Lékaři proto varují: Vysoké teploty rozhodně nepodceňujte! A nemusíte přitom pracovat rovnou pod rozpáleným sluncem. Nebezpečná může být i dusná kancelář.

Někomu stačí jen o pár stupňů vyšší teplota než obvykle a zvýšená vlhkost vzduchu, k tomu, aby se jeho tělo začalo »přehřívat«. „Je narušená termoregulace organismu a tělo začíná ztrácet vodu,“ vysvětluje lékařka Eva Švecová.

Pak už je jen krok k dehydrataci a tepelnému šoku. Vysoké teploty mohou negativně působit i na zdravé lidi, natož na ty, kteří mají problém s krevním tlakem nebo srdcem.

Co tedy můžete udělat, abyste vedro ve zdraví přežili, zkuste třeba naše desatero: 

1. Vodu mějte u ruky

Postavte si na pracovní stůl láhev nebo sklenici s vodou. I když máte pocit, že nemáte žízeň, často po malých doušcích upíjejte. Naráz vypité větší množství tekutin totiž tělem jen prosviští téměř bez účinku. Za den byste měla vypít asi 3 litry tekutin, nejlépe vody.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

S větráky, či klimatizací může jít o zdraví!
Mazlíčci trpí vedrem. Jak jim pomoci?
Dnes nepečeme, na vedro je lepší zmrzlina

2. Zapomeňte na led

Ledové nápoje nebo zmrzlina vás ochladí jen krátkodobě. Navíc, příliš chladné nápoje způsobí překrvení úst a hltanu a naopak pocit žízně posílí. Navíc si tím můžete vykoledovat i nepříjemnou letní angínu.

3. Vyhněte se cukru

Počítejte s tím, že husté džusy či sladké limonády žízeň nezaženou. Buď si je řeďte vodou nebo si je odpusťte úplně.

4. Dopřejte si časté přestávky

Jakmile pocítíte únavu či ospalost, projděte se. I kdyby to mělo být jen do umývárny nebo ke kopírce.

5. Jezte méně a častěji

Plný žaludek ještě umocňuje pocit horka. Zkuste klasický teplý oběd nahradit zeleninovým salátem. Pokud máte hlad, sáhněte po ovoci. Nejlépe po tom, které obsahuje hodně vody. Skvělý je třeba meloun.

6. Krizi zažene žvýkačka

Krátkodobě dokáže zažehnat krizi žvýkačka nebo kyselý bonbon. Žvýkání navíc posiluje pozornost.

7. Oblékejte se do světlých barev

Pokud nemůžete dorazit do práce v tílku a šortkách, volte alespoň světlé barvy. Lépe odráží sluneční paprsky a i psychicky se budete cítit lépe. Nejlepší jsou lehké přírodní materiály jako bavlna nebo len.

8. Postříkejte se vodou

Vodní sprška vás příjemně ochladí. V obchodech jsou k dostání přímo vody ve spreji, postačí ale i obyčejný rozprašovač na květiny. Pokud vám to není příjemné, namočte si ruce až po předloktí do umyvadla se studenou vodu.

9. Zapomeňte na hádky

I když se ve vás všechno vaří a cítíte, že už už vybuchnete, všechny spory a hádky odložte, až se trochu ochladí. Pod vlivem horka totiž můžete všechny problémy vidět zbytečně zveličené.

10. Pracujte ráno

Pokud to jen trochu jde, přesuňte si práci na co nejčasnější ráno nebo pozdní odpoledne. Rozhodně se pokuste vyhnout práci přes poledne, kdy sluneční paprsky útoči na organismus nejsilněji.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Jak přežít nesnesitelné vedro? Máme pro vás 10 tipů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci