Dnes nepečeme, na vedro je lepší zmrzlina!

8.8.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Ve vedrech má většinou člověk jen žízeň a touží po chládku či studeném pití (dosaď každý, co jeho jest). A většinou nepohrdne zmrzlinou. Nakupujeme ji i za drahé peníze, ale co kdybychom si ji udělali doma? Možná i dražší :o)), ale vlastní!

Dnes nepečeme, na vedro je lepší zmrzlina!

Nemusíme už konzumovat sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou jako staří Řekové Řecku či Egypťané. Ani nechávat zmrznout kozí, velblooudí či jačí mléko podle vzoru starých Mongolů. Jsme dál, než ve třináctém století, kdy recepty na zmrzlinu z Dálného východu přivezl Marco Polo.

A nehrajeme si  už ani na nóbl vysoké kruhy, protože jen tam se zmrzlina v Evropě dlouho podávala. A nepotřebujeme ani zmrzlinové superstrojestroje, nebo chladící roboty. Nic proti nim, ale většina dnešních domácností, když si chce udělat zmrzlinu doma, si musí vystačit s mixerem a mrazákem.  My také, pojďme do toho!

Ovocná zmrzlina Dr. Voštěpa

Specialisté cukráři prominou – raději si jděte číst na chvilku třeba horoskop. My vezmeme ovoce (například půl kila jahod, malin, broskví, meruněk apod.), jeden nebo dva banány (ty určitě), trochu vidličkou pošťoucháme a promícháme z cukrem (podle libosti). Nalijeme do plastové nádoby a dáme do mrazáku.

Asi tak po hodině, možná dvou (ale ovoce nesmí být zmrzlé na kost, zničili byste mixer) misku vyjmeme a  ze zmrzlé hmoty uděláme v mixeru ledovou drť (nemixujeme nijak usilovně až na kaši). Přidáváme postupně (vždy dvě tři lžíce) smetanu a pomixováváme.

Zmrzlinu servírujeme do pohárů, ozdobit lze sladkou šlehačkou nebo roztavenou čokoládou.

Může vás zajímat:

Hubnutí: největší bludy a pravdy
Mléčné výrobky prodlužují život
Na zhubnutí jezte „vodnaté“ potraviny

Ananasová zmrzlina

Potřebujeme konzervu ananasového kompotu, půl litru mléka, cukr podle chuti, šest lžiček pudinkového prášku, 100 ml smetany.

Umixujeme pudink s půlkou šálku mléka a svaříme zbylé mléko s cukrem (6 lžic, ale záleží na tom, jak sladký je ananasový kompot). Až dojde mléko varu, přidáme pudink a vaříme asi dvě minuty. Poté přidáme ananas a smetanu a necháme trochu vychladnout. Rozmixujeme a dáme zmrazit.

Smetanová zmrzlina kávová

Budeme potřebovat 750 ml smetany na šlehání, 8 žloutků, 200 ml mléka, 50 ml punče, 50 g kávy (mleté zrnkové, ne instant), 200 g práškového cukru, ovocný kompot, nebo čerstvé ovoce a šlehačku na dozdobení.

Kávu (čerstvě semletá je nejlepší, krásně voní) dáme do 500 ml vroucí smetany na šlehání, přikryjeme a necháme vychladnout. Asi po hodince kávovou smetanu přecedíme a přilejeme zbývající smetanu.

V misce vyšleháme žloutky s mlékem, přilejeme kávovou smetanu a  ve vodní lázni za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme z plamene a necháme vychladnout, občas promícháme, aby se neudělal škraloup. 

Vychladlou směs propasírujeme přes cedník a zmrazíme. Lépe ve zmrzlinovém strojku, nicméně poslouží i mrazák. Po ztuhnutí servírujeme do pohárů, které ozdobíme ovocem, šlehačkou a zakápneme punčem.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Dnes nepečeme, na vedro je lepší zmrzlina!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci