Sezóna cestování je i sezónou nebezpečných infekčních nemocí

1.8.2018 00:00   |   Zdraví a krása
Z cest si nepřivážíme jen nezapomenutelné zážitky, ale bohužel i nepříjemnosti – nemoci. Za první půlrok 2018 to byla 17x horečka dengue, 13x malárie, 132x hepatitida A a 26x hepatitida B. Hlášeno bylo také po jednom případu žluté zimnice a cholery.

nemoce

Podle Informačního systému infekčních nemocí Češi stále podceňují prevenci. Většině z infekčních chorob se přitom dá předejít vhodným očkováním.

I přes případné očkování lékaři po návratu domů doporučují preventivní rozbor krve, mimo jiné kvůli vzácným nemocem a těm, proti kterým se nelze očkovat. Na pozoru by se měli mít zvláště ti, kteří se chystají na dovolenou do exotických destinací v Asii, Africe nebo Střední a Jižní Americe.

MOŽNÁ VÁS ZAUJME

Jste vůči spalničkám imunní? To zjistí laboratoř
Netrpíte i vy nedostatkem vitaminu D?
Rakytník nám prospěje víc, než obligátní citrón!

Situaci by však neměli podceňovat ani lidé, kteří míří do zdánlivě bezpečných míst jižní Evropy. I tam totiž může číhat například tetanus, pneumokokové nákazy, nebo i exotičtější nemoci jako např. některé typy hemorhagických horeček či zánětů mozku.

Na úvod k praktikovi

Pro úvodní konzultaci očkování je vhodné zajít ke svému praktickému lékaři, či přímo do některého z center cestovní medicíny, která se nacházejí ve většině velkých nemocnic.

„Při cestách do exotických zemí je dobré se s expertem poradit již zhruba tři měsíce před plánovanou cestou kvůli potřebným odstupům mezi jednotlivými vakcinacemi a nástupu jejich plné účinnosti,“ doporučuje MUDr. Vít Nádvorník z infekční a hepatologické ambulance SYNLAB.

„I očkování těsně před odjezdem je však lepší než žádné, neboť dopady případné infekce alespoň zmírní,“ dodává lékař.

Po návratu na rozbor

Po návratu z dovolené, zejména z atypických míst a pokud jste před odjezdem zanedbali očkování, je vhodné zajít také na preventivní rozbor krve.

Včasná diagnostika pomůže předejít následkům u těch nejzávažnějších nemocí, které si cestovatelé mohou přivážet domů, a odhalit choroby, proti kterým není možné se dopředu očkovat, jako například horečka dengue, malárie či HIV.

I ve vyspělých zemích s dobrým hygienickým standardem se můžete setkat s nemocemi, které vám mohou pobyt značně znepříjemnit. I pokud jedete „jen“ do jižní Evropy, zkontrolujte si, zda máte v pořádku očkování proti tetanu, jehož přeočkování se provádí po 10 až 15 letech.

V očkovacím průkazu si také zkontrolujte platnost očkování na záškrt, spalničky a příušnice. V sezoně před vypuknutím epidemie rovněž zvažte očkování proti chřipce, meningokokovým a pneumokokovým nákazám nebo planým neštovicím. Tyto nemoci se totiž přenáší vzduchem a vyskytují se celosvětově.

Nemoci, proti kterým se lze chránit očkováním

Žlutá zimnice

Vyskytuje se v tropických oblastech Ameriky a Afriky. Jedna dávka vakcíny vás ochrání celoživotně a očkování musí proběhnout nejméně deset dnů před odjezdem.

Virová hepatitida typu A a B

Hepatitida A je nejčastější onemocnění, které se vyskytuje po celém světě. Očkování proti žloutence A je série dvou vakcín. Proti žloutence typu B se očkují tři vakcíny, přeočkování se též neprovádí. Vakcinace minimálně dva týdny před vycestováním u samostatných vakcín a šest týdnů u kombinovaných vakcín. Obě vakcíny jsou k dostání také v kombinované formě, v tomto případě jsou aplikovány 3 injekce.

Cholera

Na choleru můžete narazit v exotických oblastech s nízkým hygienickým standardem. Existuje proti ní účinné „očkování“ ve formě dvou dávek nápoje, které vás ochrání až na dva roky. Aplikace druhé dávky se doporučuje minimálně týden před vycestováním. Ochrana trvá 2 roky.

Meningokoková meningitida

Nejčastěji v Africe, ale i v arabských oblastech – často je povinné při cestování do oblasti Mekky v Saudské Arábii. Vakcíny aplikované v jediné injekci mají účinnost tři až deset let. Doporučená doba aplikace je dva týdny před vycestováním.

Břišní tyfus

Proti břišnímu tyfu, který se vyskytuje zejména v oblastech s nízkým hygienickým standardem se očkuje vakcínou v jedné dávce a ochrana trvá tři roky. Doporučená doba aplikace je minimálně dva týdny před vycestováním.

Vzteklina

Závažné virové onemocnění, které zpravidla končí smrtí. Očkování je možné jak před vycestováním, tak i bezprostředně po nákaze. Aplikace v rámci prevakcinace se doporučuje několik týdnů před vycestováním.

Tetanus

V ČR je povinné a všichni by jej měli mít, jeho přeočkování se provádí po 10 až 15 letech.

Zdroj: ambulance SYNLAB

ozt, ŽenyprpoŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Sezóna cestování je i sezónou nebezpečných infekčních nemocí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci