Jak se naladit na svůj první běžecký závod

13.6.2018 00:00   |   Wellness
Chystáte se na svůj první běžecký závod a nevíte, co přesně si pořídit nebo jaké věci si vzít s sebou? Správná příprava je důležitá a v žádném případě ji nesmíte podcenit.

běhání

Přinášíme vám tipy, které jsme pro vás připravili s RunCzech, pořadatelem běžeckých závodů. Díky těmto radám zvládnete běh na dlouhou trať na jedničku.

7 dní před závodem

Připravujte se na závod fyzicky, ale i psychicky. Je nejvyšší čas dopracovávat se k vašim maximálním výkonům a nejlepším výsledkům, zejména pokud se jedná o váš první běžecký závod. Musíte být v dobré kondici a mít natrénováno.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb
Běháte správně? Jinak si můžete ošklivě ublížit
Běh jako lázně doporučuje Gabriela Koukalová

Nikdo učený z nebe nespadl a jen díky tréninkům je úspěch zaručen. Hlavně se nestresujte, psychika je půl zdraví a vy určitě při důsledné přípravě poslední na trati určitě nebudete.

Co se týče jídla, postačí se držet vašeho běžného režimu. Co dělá dobře vašemu tělu a celkovému zažívání je vhodné i nyní. Dobrou volbou je vždy smoothie s jogurtem a ovocem. Pravidelné doplňování tekutin je samozřejmostí.

5 dní před závodem

Tento čas je naprosto nevhodný na jakoukoliv novou obuv. Kvalitní obutí, které byste v tento čas už měli mít přizpůsobené své noze, by mělo mít vysoké tlumení, takové dodá vysoká tlumící pěna.

Nedílnou součástí správné výbavy je i sportovní oblečení. Outfit by měl být zejména v letních dnech prodyšný, nejlépe ze syntetických materiálů, na bavlnu tedy raději rovnou zapomeňte.

„Rozhodně se vám bude lépe běhat již v praném oblečení, který bude lépe přizpůsobené vašemu tělu,“ radí tým RunCzech.

S jídlem se ještě nemusíte příliš omezovat, ale lepší je pomalu přecházet na stravu lehčí, odpustit si fast foody a stále dodržovat pitný režim.

3 dny před závodem

Přichází čas na relax. Dopřejte svému tělu pauzu, sundejte na chvíli boty a odpočívejte. Ať můžete později podat ten nejlepší výkon. Povinnou výbavu byste měli mít už nachystanou a fyzičku vytrénovanou.

Do svého jídelníčku přidejte kvalitní sacharidy a bílkoviny.

Začněte postupně konzumovat malé množství bílého jogurtu, který je výborný na trávení, a naopak vynechejte vetší množství zeleniny, která má opačné účinky a může způsobit nadýmání.

Pijte, i když nemáte pocit žízně.

Den před závodem

Zjistěte si jaké má být počasí v průběhu závodu. Běžec by se měl vždy oblékat mírně tepleji, než jaké je venkovní počasí.

„Při sluníčku noste kšiltovku proti spálení a s horším počasím si vybírejte vrstvy, které jdou snadno v průběhu závodu odhodit,“ říká RunCzech trenér Martin Levý. Oblečte si proto věci, kterých vám později nebude líto „ztratit“.

Jděte brzy spát, ať jste na závod dobře vyspalí a rozhodně se vyhýbejte jakémukoliv alkoholu.

K hlavním jídlům se den před závodem doporučuje světlé maso s těstovinami nebo rýží. Hlavně se nepřejídejte!

Vyváženost a správné načasování jídla jsou důležitými faktory. Doplňujte řádně tekutiny, ale zároveň dávejte pozor na přehnanou hydrataci, která může vést až k hyponatremii.

V den závodu

Vstávejte časně, abyste se v klidu stihli připravit. Není nic horšího než běžet už z domova na startovní čáru. Nezapomínejte si přibalit potřebné doklady k registraci a také dostatek pití a nutričních zásob.

Ráno posnídejte nějaký řecký jogurt s ovocem nebo kousek tmavého pečiva se sýrem.

A co si dát těsně před začátkem závodu? Je všeobecně známé, že před vysokou dávkou vydané energie, bude tělo potřebovat cukr, ale není cukr jako cukr. Zapomeňte prosím na různé sušenky a dejte si na posilnění a energii raději datle, meruňky nebo hrozinky.

„Pravidelně doplňujte tekutiny a pijte po menších dávkách, aby tělo nebylo příliš zavodněno, a to i v průběhu samotného závodu“ dodává trenér RunCzech Martin Levý.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak se naladit na svůj první běžecký závod

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci