Skoro každý pátá dvojice chce svatbu bez hostů

11.4.2018 00:00   |   Sex a vztahy
Svatba je společenskou událostí, na kterou se těší nejedni rodiče a prarodiče. I když se může zdát, že uzavírání sňatků je v dnešní moderní době přežitek, vůbec tomu tak není.

svatby

Už v roce 2016 byla prolomena hranice 50 tisíc uzavřených manželství v České republice. Je to o 2,6 tisíce více než v předchozím roce. Počet sňatků tak opět překonal 50tisícovou hranici po sedmi letech.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Po jakém muži vlastně ženy touží
Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí

„Nejvíce svateb se konalo v červnu, naopak nejméně v lednu. Nejčastější věk ženicha se rovnal 30 letům, nevěsty 28 letům,“ informuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Kolik má svatba stát?

Moderní doba se projevuje spíše v tom, kolik jsou lidé ochotni do svatby investovat. Z průzkumu Poštovní spořitelny vyplynulo, že Češi by nejčastěji za svatbu zaplatili 30 až 50 tisíc korun, necelá pětina dokonce dává přednost obřadu na úřadě a bez přítomnosti hostů.

„Když chtějí páry ušetřit, mohou zvolit cestu nejmenšího odporu, tedy obřad na radnici v místě bydliště s obědem v nejužším okruhu rodiny či přátel. V tom případě je částka do deseti tisíc reálná. Tuto možnost volí až 36 % respondentů,“ říká Přemysl Hanzelka, ředitel Poštovní spořitelny.

V dnešní době se páry zaměřují více na to, aby si svatbu užily, a nepřistupují k ní jako k povinnosti vůči svým příbuzným.

Letí jednoduchost a radost

To potvrzuje i rodinný terapeut Juraj Žáček: „Setkávám se s módou levnějších, méně okázalých svateb. Svatební obřad je chápán jako něco, co je třeba si užít, a ne protrpět, už nejde o sehrání nutného představení pro co nejširší příbuzenstvo.“

A co vlastně „letí“ v posledních letech? „Nosí se jednoduchost, přirozená radost a svoboda. Lidé už pochopili, že nabubřelé veselky nejsou to pravé ořechové. Mladí lidé čím dál tím více dávají na vlastní cítění.“

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Skoro každý pátá dvojice chce svatbu bez hostů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci