Překvapivě akční je sexuální život českých seniorů

21.7.2015 00:00   |   Sex a vztahy
Zapomeňte na důchodcovskou odevzdanost. Přestože by se zdálo, že senioři stojí v ústraní a nečinně přihlíží na dění kolem. Opak je pravdou. Alespoň co se sexuálních aktivit týče.

sex a vztahy

Vyplývá to ze statistik společnosti Slevomat, která se zabývala sexuálním chováním Čechů. To potvrzují i lékaři.

„Přestože sexuální apetit s přibývajícím věkem klesá a tím i četnost pohlavního styku, není překvapující, že i senioři jsou sexuálně aktivní,“ tvrdí gynekoložka MUDr. Alena Václavíková.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Senioři jsou aktivnější, než jejich děti
Lidé jsou nejšťastnější ve čtyřiasedmdesáti
Umíme si vzájemně naslouchat?

„Mezi lidmi všeobecně převládá názor, že oddávání se sexuálním hrátkám do věku seniorů již nepatří. Přestože různé statistiky dokazují pravý opak, daří se nám seniorský sex i nadále úspěšně ignorovat,” potvrdila gynekoložka.

Čeští senioři podle statistik oplývají nejrůznějšími chutěmi. Tak například kondomy nakupuje na internetu dlouhodobě 1 % uživatelů starších 65 let. Přestože jedno procento se zdá být zanedbatelné, opak je pravdou.

Zmýlená neplatí!

„Předně velká část partnerů v tomto věku již kondomy vůbec nepoužívá, protože se většina mužů i žen mylně domnívá, že pravděpodobnost otěhotnění v menopause je nulová. To ale platí jednoznačně až po menopauze!“

„A nelze zapomenout ani na sexuálně přenosné choroby, které s přibývajícím věkem nemizí,” varovala Václavíková.

O něco pestřejší je statistika týkající se erotických pomůcek. V sexshopech nakupuje pomůcky či prádélko v průměru 3 procenta lidí starších 65 let.

Kdo má větší apetit?

Rozhodně chuť na sex ve stáří převládá u lidí, kteří měli kladný vztah k sexu celý život. Řada z nich přiznává, že sex ve stáří je dokonce lepší než kdykoliv předtím. Větší sexuální apetit mají ve vyšším věku přeci jen muži.

„Nejspíše je to dáno tím, že jejich schopnost reprodukce s přibývajícím věkem neklesá. U žen souvisí pokles libida s menopauzou a s poklesem produkce estrogenů, které mají mimo jiné za úkol i přirozené zvlhčování vaginy,“ vysvětlila MUDr. Václavíková.

Velké tabu

Velkým tabu je provozování sexuálních aktivit důchodců v domovech pro seniory.

Jak upozornila doktorka Václavíková, tak většina ošetřovatelů se mylně domnívá, že v jejich pečovatelském domě se něco takového vůbec neděje. Chybí bohužel dostatečné proškolení personálu, jak se v takové situaci zachovat.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Překvapivě akční je sexuální život českých seniorů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci