Život na hromádce: Stále populární, ale vyplatí se?

29.2.2020 00:00   |   Sex a vztahy
V Česku se ročně rozhodne uzavřít sňatek kolem 40 tisíc párů. Ale ve srovnání s 90. lety minulého století je to polovina. Lidé se častěji rozhodují pro „život na psí knížku“. Je to pro ně ale výhodné?

sex a vztahy

Podle průzkumu dává téměř třetina Čechů přednost úspěchu v práci před časem stráveným s rodinou. Také z toho důvodu mladé páry čekají i několik let, než rodinu vůbec založí. Některé dokonce kvůli kariéře děti nemají vůbec.

Mladí lidé mají v dnešní době téměř neomezené možnosti, které jim umožňují cestovat, učit se jazyky anebo studovat v zahraničí. Zdá se proto přirozené, že se snaží tyto možnosti využívat a zaměřují se například na svůj osobní rozvoj či kariéru než na budování rodiny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí
Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Po jakém muži vlastně ženy touží

„K tomuto trendu přispívá i modernizace společnosti, která je mnohem tolerantnější k partnerskému soužití bez uzavření manželství, než jak tomu bylo dříve. Obecně jsou nesezdané páry také častěji bezdětné,“ připomněl Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Obavy z dluhů

Dalším důvodem, proč páry manželství odkládají nebo jej vůbec neplánují, jsou peníze – nechtějí společně hospodařit a obávají se dluhů partnera. Zatímco rodinné finance spravuje společně 67 procent manželských párů, u nesezdaných partnerů je to méně než polovina.

U manželů není výjimkou ani společný bankovní účet, naopak v případě párů žijících takzvaně na hromádce představuje spíš unikum.

Při uzavření manželství vzniká společné jmění manželů, do kterého pak spadá, až na výjimky, vše, co oba nebo jeden z manželů nabudou, stejně tak jako všechny závazky - například dluhy, které jednomu z manželů nebo oběma mohou vzniknout.

„U partnerů, kteří spolu žijí ve volném svazku, žádná obdoba společného jmění manželů neexistuje a každý z nich nabývá majetek do svého výlučného vlastnictví. Z toho vyplývá, že partneři, kteří nejsou sezdáni, nenesou odpovědnost za závazky toho druhého, jako tomu je u manželů,“ vysvětlil Jiří Hartmann.

Přicházejí ale negativa

Finanční samostatnost je ale vykoupena nemožností uplatnit některé daňové výhody. Například slevy na dani a daňová zvýhodnění mohou daň z příjmu razantně snížit, nárok na ni mají ale jen manželé.

Velké výhody vznikají manželům v oblasti daňových povinností, a to například formou slevy na dani z příjmů uplatněnou za manžela, který je bez příjmů, a to v celkové roční výši až 24 840 korun. U zdravotně postiženého manžela je to až dvakrát tolik. Podmínkou je žití ve společné domácnosti.

„Slevu je možné uplatnit i v případě, že manželství netrvá po celý rok, a to poměrně. Rozhodující je stav na začátku měsíce, například pokud byl sňatek uzavřen 15. srpna, slevu je možné uplatnit od září. U nesezdaných párů podává každý z partnerů daňové přiznání sám za sebe a daňová zvýhodnění za partnera uplatnit nelze,“ upozornil Jiří Hartmann.

Komu informace

Další otázkou, kterou páry mimo svazek často řeší, je, zda mají nárok na informace během hospitalizace partnera. Každý pacient si může sám určit, komu budou informace o jeho zdravotním stavu poskytovány a komu ne.

„Pokud tak kvůli zdravotnímu stavu učinit nemůže, mají právo na informace o jeho aktuálním zdravotním stavu a na pořízení výpisů a kopií zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi osoby blízké. Mezi ty patří i druh nebo družka. Ve zdravotnickém zařízení ovšem bude obtížnější tento vztah prokazovat,“ varoval Jiří Hartmann.

Kdo bude dědit?

Řada otázek nastává také v případě smrti jednoho z partnerů. Zatímco při úmrtí jednoho z manželů je druhý z nich v první dědické skupině, u nesezdaných párů je tomu jinak.

V případě, že jeden z partnerů, kteří spolu žili ve volném svazku, zemře, má pozůstalý partner ze zákona nárok na dědictví, pokud zesnulý neměl manžela ani žádné potomky. Pozůstalý partner dědí podle nového občanského zákoníku v rámci druhé skupiny dědiců, tedy rovným dílem společně s rodiči zesnulého.

„Podstatné je ale splnit podmínku soužití ve společné domácnosti nejméně jeden rok před smrtí partnera. Pokud by rodiče zesnulého už nežili, bude pozůstalý partner dědit v rámci třetí skupiny společně se sourozenci, i v tomto případě platí podmínka soužití ve společné domácnosti,“ vysvětlil Jiří Hartmann.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Život na hromádce: Stále populární, ale vyplatí se?

how i got my ex back

16.8.2023   |   02:26   |   od: Lydia
Moje 20leté manželství požehnané čtyřmi dětmi se brzy rozpadlo, protože můj milující manžel řekl, že je unavený z našeho svazku a chtěl se bezdůvodně rozvést, věděla jsem, že něco není v pořádku, a tak jsem po 3 měsících hledání a mnoha zklamáních šla hledat pomoc od jiných lidí Konečně jsem se setkal s DR. SUNNY, duchovní člověk obdařený svými bohy nadpřirozenou schopností řešit různé životní problémy. Vysvětlil jsem mu svou situaci a on se mě zeptal na několik otázek, na které jsem upřímně odpověděl, DR SUNNY mi řekl, v čem je problém a řekl mi, co mám dělat, řídil jsem se všemi jeho pokyny a po týdnu se můj manžel vrátil domů. vydržet dva měsíce venku a roztrhat rozvodový papír a dnes žijeme v klidu doma. Pokud vás něco v životě trápí a chcete rychlé a spolehlivé řešení, kontaktujte DR SUNNY a budete mít důvod podělit se o své svědectví jako já. Kontaktujte Whatsapp: +2348082943805 nebo jeho email.drsunnydsolution1@gmail.com

tack för hjälpläkaren

10.3.2020   |   16:14   |   od: Marival Pique
Mé jméno je Merival. Chci poděkovat Dr. Ajayimu za skvělé kouzlo, které mi pomohlo zachránit mé 10leté manželství. můj manžel byl vždy dobrý člověk, dokud se náhle změnil a začal mě podvádět s lady jménem Anna. Můj manžel se přestal vracet domů do té míry, že opustil mě a naše 3 děti. Šel jsem do jeho rodiny, aby mi pomohl s ním mluvit, ale on odmítl, v tuto chvíli jsem nevěděl, co jiného dělat. dokud jsem neslyšel o Dr. Ajayimu, kontaktoval jsem ho a ujistil mě, že se můj manžel vrátí ke mně a dětem po splnění některých kouzel, tak jsem se rozhodl to zkusit. Po několika týdnech odnikud se můj manžel nevrátil domů, byl tak střízlivý a omluvil se za všechno, co udělal mně a dětem. Děkuji dr. Ajayimu za kouzlo za záchranu mého manželství. pokud potřebujete nějakou duchovní pomoc, kontaktujte ho na Viber / whatsapp: +2347084887094 nebo email: drajayi1990@gmail.com, je stoprocentně spolehlivý.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 16. 8. 2023 2:26
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci