Ženy, zvláště ty mladší, mají pivo stále raději

16.3.2018 00:00   |   Wellness
Pivo je pro ženy v Česku stále atraktivnějším nápojem. Meziročně vzrostla skupina žen, které si alespoň občas pivo dopřejí o 12 procent, konkrétně z 57 na 59 %.

pivo

V průměru si ženy dají pivo skoro dvakrát za týden. Vyplývá to z výsledků každoročního průzkumu Pivo v české společnosti, který pro Český svaz pivovarů a sladoven připravuje Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

O vzestupný trend se postaraly především ženy v nejmladší věkové kategorii 18 – 29 let, u nichž došlo k meziročnímu nárůstu o 6 %. Tři procenta přidala skupina žen mladšího středního věku (30 – 44 let).

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Pivo má příznivý vliv na prevenci mnoha chorob!
Desatero, jak zůstat fit v každém věku

„Mladší lidé jsou obecně otevřenější experimentům, chtějí zkoušet stále nové chutě, jejich loajalita ke značce a dokonce ani k typu piva ještě není tak vysoká jako v pozdějším věku. Pivovary na to reagují nabídkou pivních speciálů, jejichž obliba i mezi ženami stále roste,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

O dvě procenta meziročně narostla i skupina žen, které v situaci, kdy si nemohou dát normální pivo, sáhnou po jeho nealkoholické variantě.

Nápojem vzdělaných žen s dobrými příjmy

Novými konzumentkami piva jsou nejčastěji ženy s vyšším odborným a vysokoškolským vzděláním a také s vyššími příjmy.

„My ženy přistupujeme k výběru jídla i nápojů možná o něco sofistikovaněji než muži. Více se zajímáme nejen o složení a kvalitu, ale taky o to, co je právě tzv. trendy. V tom všem pivo dokonale obstojí, doplňuje Martina Ferencová.  

Dva půllitry týdně

V průměru ženy v Česku vypijí o něco více než dva půllitry týdně. Tento ukazatel meziročně narostl jen zanedbatelně. Mírně pokles podíl žen, které si dají jeden až dva půllitry týdně, a narostl podíl těch, které vypijí méně než jeden nebo naopak více než dva půllitry za týden.

Naprostá většina žen se přirozeně drží v mezích zodpovědné konzumace, která odpovídá maximálně dvěma třetinkám piva denně.

Nejlepší, co lidstvo vynalezlo

„Takové množství nenaruší ani případný dietní režim. Pivo je taky ideální iontový nápoj po sportovním výkonu. Osobně považuji 10° a nealko pivo za nejlepší nápoje, které kdy lidstvo vynalezlo,“ říká prof. MUDr. Jan Pirk, přední český kardiochirurg a zapálený sportovec.

Žebříčku témat spojených s pivem u žen podle výzkumu vévodí to, jak a z čeho se pivo vyrábí a jaké jsou jeho dopady na zdraví. Prakticky vůbec je naopak nezajímá vývoj situace na trhu piva v ČR a ani to, jaké jsou pivní trendy v zahraničí. 

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Ženy, zvláště ty mladší, mají pivo stále raději

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci