Na sport si pořiďte vhodnou obuv a ušetříte si problémy

22.4.2016 00:00   |   Wellness
Musím se sebou něco dělat, začnu se sportem! Chvályhodné rozhodnutí, je skutečně načase začít ve volných chvílích s tenisem, zajít na volejbal nebo fotbálek, nebo se projít či proběhnout. K tomu vám ale vaše lodičky nebo balerínky nepomohou...

sportovní obuv

Potřebujete kromě dobře padnoucího a funkčního oblečení také kvalitní boty. Ale „multifunkčním“ keckám se raději vyhněte obloukem, než si zničíte nohy. Potřebujete opravdu dobrou obuv odpovídající sportu, který chcete provozovat.

Sportovní boty nejsou jen otázkou módy. Při jejich výběru se kromě vzhledu zaměřte především na funkčnost, materiál i tvar podrážky. A nestačíte-li na to sami, nechte si poradit v prodejně - renomovaní prodejci zaměstnávají odborníky, kteří vám řeknou co a jak.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Boty kupujte odpoledne a zkoušejte ve stoje
Správná péče o nohy nekončí koupí nové obuvi!
Výšlap? Jen s pořádnou obuví, nebo bez ní

Nesprávně zvolená sportovní obuv totiž může přivodit nepříjemnosti, jako jsou otlaky, bolest předního bérce, pat nebo zbytečné přetěžování kloubů. Před nákupem bot je nejdůležitější si uvědomit, jaký sport chceme provozovat, jiný typ je vhodný na běh a jiný na klasické fitness.

Co vybrat na běh

Stále více lidí propadá fenoménu běhu. Kromě správné techniky je důležité mít také kvalitní a vhodné boty, které při běhu poskytnou dobrou oporu.

Pokud s během začínáte, nebo máte nějaké to kilo navíc, jsou vhodné těžší modely bot, které budou dobře tlumit. Naopak zkušení běžci nebo drobní lidé by měli sáhnout po lehčích modelech.

„Důležité je si na běh koupit boty asi o půl čísla až číslo větší, než je obvyklá velikost. Při běhu noha pracuje, posouvá se podle terénu, kterým zrovna běžíme a je dobré mít v botě prostor,“ říká Veronika Sajdoková ze sítě prodejen obuvi CCC.

  • Pokud běháte po lesních terénech, jsou vhodné krosové boty.
  • Na hladké povrchy jsou ideální silniční tenisky
  • Běháte-li často v mokrých terénech, tak si pořiďte obuv s Gore-texem, ten zajistí, že se voda nedostane dovnitř obuvi.

Boty na běh byste neměli mít déle než 3 roky, pak ztrácejí své pružící schopnosti.

Na fitness a aerobic

Pokud chodíte cvičit do fitness, pořiďte si na indoor sportovní aktivity jiné boty, než máte na ven.

„Hodí se tzv. non marking (nezanechávající tmavé šmouhy) boty. Jste-li vyznavači aerobiku a aktivního fitness, pak potřebujete dobře odpružené boty, které zvládnou nárazy a ochrání nožní klenby. Měly by mít také dostatečnou stabilitu a boční podporu,“ dodává Veronika Sajdoková.

Milovníci spinningu by si měli pořídit boty s pevnou podrážkou, ideálně se systémem SPD. Navštěvujete-li fitness studia pouze kvůli posilování na strojích, postačí kvalitní tenisky, které vám dodají stabilitu.

A zmíněný tenis?

Speciální kapitolou jsou boty na tenis. Zde nejsou boty na indoor aktivity ani na běh ideální. Při tenisu provádíte mnoho pohybu zprava doleva, a je proto třeba mít těžší a bytelnější sportovní boty, které dodají stabilitu.

V potaz také berte, na jakém povrchu chcete hrát.

  • Pohybujete-li se především na tvrdém povrchu jako je beton, tak si vyberte boty s dobře pružící podrážkou. Zde se neohlížejte na peníze, protože obuv používaná na betonu dostává opravdu zabrat, je tedy důležité mít kvalitní boty.
  • Pokud hrajete na trávě nebo antuce, tak volte boty se stromečkovým protiskluzovým vzorem, které jsou na tento povrch určeny.

Tenisové boty by měly přesně sedět na noze, nepořizujte si takové, ve kterých máte určitou rezervu, jak tomu je například u běžecké obuvi. Po pár hrách se vám boty rozšíří podle vaší nohy.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Na sport si pořiďte vhodnou obuv a ušetříte si problémy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci