Umíte si s partnerem vzájemně naslouchat?

24.11.2017 00:00   |   Sex a vztahy
Porozumět si navzájem není vůbec samozřejmé. Každý vidíme jinak to, co se kolem nás děje. Jedno slovo může mít pro každého z nás trochu jiný obsah. A slova vytvářejí rámec toho, co nazýváme popis světa kolem nás.

sex a vztahy

Na povídání toho druhého ale často reagujeme rychle, aniž jej pořádně vyslechneme. Na historku hned vlastní historkou. Aniž tomu druhému dáme prostor, aby mohl doopravdy říci, co má na srdci. Naslouchání neznamená souhlas se vším, co ten druhý řekne. Je to spíše umění dát prostor tomu druhému.

Neodbíhat, zjistit a porozumět

„Myslíme jednou tak rychle než mluvíme. A tak když někomu nasloucháme, naše myšlení nás předbíhá,“ upozorňuje psycholog MUDr. Jan Kozák. „Tak se často stává, že odbočujeme od tématu hovoru, protože nás k tomu, co ten druhý říká, napadá spousta nápadů a těmi začneme zahlcovat konverzaci.

„Takovými nápady jsou různé rady typu jak se má „správně“ postupovat. Také různé naše vlastní zkušenosti. V nejhorším případě začneme mluvit o sobě, aniž by se konverzace někde setkala,“ dodává psycholog.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

Důležité pro umění naslouchat tedy je, neodbíhat příliš od tématu, zjistit a porozumět, co nám chce náš partner pro rozhovor vlastně sdělit. Až poté se snažit reagovat. Ten druhý bude mít pocit, že je pro nás důležitý.

Partner je důležitý

Naslouchání tomu druhému má přímý dopad na to, jak se s námi druzí cítí. Pokud někomu nasloucháme znamená to pro vztah otevřené dveře vzájemné blízkosti. A hlavně je to zpráva o tom, že jsme pro sebe důležití.

Ti , kteří si umí zajistit, že jim ostatní naslouchají, se cítí sebevědomě, protože mají pocit, že to, co říkají, je důležité. Má to přímý vliv na jejich sebehodnocení. Cítí se potom přijati a důležití pro ostatní.

Senioři a děti jsou na tom nejhůř

Problém starých lidí je, že jim málokdo opravdu naslouchá. Jejich starosti se běžně aktivnímu dospělému zdají být kolikrát nepodstatné. Naslouchání jako takové je vlastně výdej energie kvůli udržení naší pozornosti. A to je se staršími lidmi a dětmi ještě problematičtější, než v běžném rozhovoru mezi dospělými. Máme totiž tendenci spíš řešit problém a rozhodnout za ně.

Je jednodušší říci dítěti, že je správné to a to. Dát mu pokyn, než jej vyslechnout. Nechce- li se dál učit hrát na hudební nástroj, je jednodušší mu říct, že je „správné“ na něco hrát, chodit někam mimo školu, místo abychom zjistili při rozhovoru pravé důvody jeho averze.

Jak naslouchat?

  • dát druhým prostor
  • ujistit se, zda dobře rozumíme sdělovanému obsahu ( nereagovat zbrkle a rychle)
  • sdělovat svoje vlastní pocity, které to v nás vyvolává jako zpětnou vazbu ( sdílení vzájemných pocitů).

Co nám zajistí naslouchání

  • Pokud se naučíme druhým naslouchat, zajistí nám to blízkost a intimitu ve vztazích.
  • Cítíme se tím pro sebe důležití a to upevňuje naše vzájemné spojení.
  • Také to podporuje naše vlastní sebehodnocení. Když nám totiž někdo opravdu naslouchá, cítíme se pro něj hodnotní. Tak i pro sebe.

A totéž můžeme poskytnout my druhým. Zvlášť v blízkých intimních partnerských vztazích.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte si s partnerem vzájemně naslouchat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci