Jak si dobře vybrat podprsenku? Stylistka poradí

24.8.2021 00:00   |   Styl
Hledáte ten správný model spodního prádla, který by vám povznesl prsa do očekávané výšky a sebevědomí ke hvězdám? Krajkový zázrak, který by netlačil, neškrábal, nevytahoval se, vykouzlil sexy dekolt, zformoval a vylepšil postavu?

poradna podprsenky

Ano, to přesně ženy od podprsenky očekávají. A to vše podprsenka umí… Sice patří k nejmenším kouskům oděvu, ale k jejímu ušití se spotřebuje asi 100 metrů nití a 1,5 metru krajky, vyšívaného tylu, saténu nebo jemného úpletu o šíři 16 cm.

Málokdo také ví, že se podprsenka skládá až ze 40 dílků, jejichž sešití vyžaduje téměř 30 různých postupů na 10ti různých typech šicích strojů.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Trendem se stává udržitelná móda
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Rok vývoje, 20 minut práce

Vývoj nového modelu ve všech nabízených velikostech trvá přibližně 12 měsíců, samotné ušití jedné podprsenky pak zabere zkušené švadleně 20 minut. A ten malý kousek krajkového zázraku, který jí vyjede zpod rukou nám pak může dělat čistou radost několik měsíců i let. Ovšem, pokud si umíme vybrat tu správnou velikost a střih.

To bývá dost často problém, průzkumy ukazují, že mnohé z nás stále při výběru chybují. „Nejčastěji si ženy vybírají podprsenky s volnějším obvodem, kvůli svému pocitu pohodlí, a s menšími košíčky,“ potvrzuje realitu profesionální stylistka prádla Žaneta Ilutanová  (na snímku vpravo).

„Zřejmě se domnívají, že jim menší koše vytvoří push-up efekt. Což je nesmysl,“ dodává.

Pokud vás vybraný kousek natolik okouzlil, že z toho ani nemůžete dýchat, rozhodně si podprsenku vyzkoušejte v kabince. Ideálně si k tomu pozvěte prodavačku, která vám může upravit ramínka, pomůže vám ji vzadu zapnout a nakonec posoudit, zda máte správnou velikost a fazónu.

Sedm rad od Žanety

Pokud nechcete v kabince nikoho, vzpomeňte si na pár rad a triků stylistky Žanety:

1.  Do kabinky si ke své vybrané podprsence vždy vezměte ještě dvě nejbližší velikosti (větší a menší). Někdy si totiž ani neuvědomíme, že se nám postava (třeba o prázdninách, po Vánocích nebo po zkouškách, po uzávěrce) trochu změnila.

2. Pak si podprsenku oblékněte a zapněte. Nejlépe na první vnější háček (háčky), případně na prostřední. Obvod musí být dostatečně pevný, ne volný. Je to obvod, který nese hlavní tíhu prsou.

Měla byste pod obvod pohodlně zasunout dva tři prsty a pevnost obvodu by vás neměl omezovat – třeba v pohybu či při dýchání.

3. Pak si nasaďte správně koše přes prsa, hned pod prsní vrásky (viz snímek).

Rukou vtáhněte celý objem prsa do koše a důsledně jej v koši usaďte (viz snímek).

Koš s kosticí by měl pojmout celé prso. Vlevo vpravo, v dekoltu i pod dolním obvodem by nemělo nic vykukovat.

4.  Upravte si délku ramínek tak, aby vyhovovala vaší postavě a výšce. Ženám rostou prsa různě vysoko. Ramínka se vám nesmějí zařezávat do pokožky, měla byste pod ně pohodlně nasunout jeden až dva prsty.

5. Pokud si myslíte, že vám prádlo dobře sedí, pokud vám nikde z podprsenky nic „nepřetéká“ a podprsenka vás netlačí a nestahuje, přistupte k praktické části zkoušení.


ŠPATNĚ


SPRÁVNĚ

6. V novém prádle si několikrát poskočte. Pokud prsa zůstanou v koších a podprsenka se nikam neposune, je to ok. Pak několikrát vzpažte, nahoru dolů, předkloňte se, jako že si zavazujete boty.

I v tom případě by to mělo být pohodlné. Neměla byste při tom upadnout do mdlob a hlavně – podprsenka by měla zůstat na stejném místě na těle a prsa v ní!

7. Na závěr si na podprsenku oblékněte přiléhavé triko a prozkoumejte svoji siluetu. Pokud budete se sebou spokojena a nebudou se vám nikde výrazně rýsovat maxifaldíky, vybrala jste správně.

Vybírejte!

Budete-li mít stále pochybnosti Žaneta vám upřímně radí, abyste si  do kabinky pozvala prodavačku a nechala si přinést jiné fazóny a velikosti. V obchodech se značkovým prádlem jsou dnes prodavačky školeny, aby vám dokázaly s výběrem pomoct a dobře poradit.

Zkušené prodavačce často ani nemusíte definovat svoji velikost. Koukne na vás a podá vhodný střih i správnou velikost.

ir, Ženyproženy.cz
Foto: Triola a.s.

Přečtěte si také


Diskuse: Jak si dobře vybrat podprsenku? Stylistka poradí

podprsenka

27.10.2021   |   11:57   |   od: Nina
Súhlasím. Dôležité je nosiť i typ prádla určený na dané udalosti a nechodiť v saténovej podprsenke pod šaty do fitka. :) Ale to je snáď najmenší problém, keď sa pozriem okolo seba po ulici, väčšina žien nemá dobre padnúcu, pracovala som v butiku s prádlom, tak je to taká profesionálna deformácia. :D Ja na svoju veľkosť zoženiem prádlo málokde, málokde mi sedí, najčastejšie objednávam z cellbes, občas sadne i nejaká v butiku. Za mňa je to ale dosť chyba i komerčných značiek, ktoré vlastne ženám tie "najbežnejšie" veľkosti vnucujú, a tak im príde asi normálne, že im nesedí podprsenka ako by mala a potom keď nájdu tú správnu, sú udivené, že netlačí, prilieha, podvihne... Mala som slečnu, čo nechcela veriť, že má košík C... no, nie je C ako C. :)

Výběr podprsenky

13.4.2018   |   11:19   |   od: Hanka
Poučný článek, který hlavně mladším ženám, co nemají tolik zkušeností, může určitě hodně pomoci. Já bych ještě doplnila, že je dobré vždycky vyzkoušet různé modely podprsenek a především nosit ty správné pro správné příležitosti. Takže, na sport nebo na procházku do přírody je vhodná jiná podprsenka, než na večerní párty - a to nejen z hlediska vzhledu, ale také typu.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 27. 10. 2021 11:57
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci