Relaxujete správně? Jak šetřit záda při odpočinku

4.10.2017 00:00   |   Wellness
I odpočívat je třeba umět. Naše záda totiž pracují v každé situaci po celých 24 hodin denně. Ať už ležíte, sedíte nebo vstáváte, jsou záda a zádové svalstvo v permanentní pohotovosti.

relax záda

Abyste zádům co nejvíce pomohli a nezatěžovali je zbytečně často, je třeba znát pár základních rad a tipů.

Maximální úleva

Pokud vás přepadla akutní bolest zad, položte se na záda a nohy si položte na stoličku nebo jinou nízkou židličku.

V této poloze ja tlak na nervy vašich zad totiž jen 20% oproti zátěži ve stoje, jelikož nohy svírají úhel 90° a pomáhají tak zádům odlehčit zátěž. Alternativou tomuto cviku je také pokrčení nohou v lehu.

Usaďte se správně

Určitě znáte ty chvíle, kdy po celém dni v práci sotva stojíte na nohou a nemůžete se dočkat, až budete doma a otevřete svoji oblíbenou knížku. Avšak pozor. Dost nepříjemnou stopkou vám může být bolest zad.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Bolí vás u počítače záda? Špatně sedíte!
Aby vás v těhotenství nebolela záda
Když to přeženete s hrabáním listí

Velmi totiž záleží na tom, jak si sednete. Opakované bolesti zad jsou totiž často důsledkem dlouhodobého vykonávání nesprávných činností, mezi něž patří nejčastěji právě sezení.

Při relaxování či čtení knihy můžete svým zádům pomoci tak, že budete sedět s rovnými zády a co nejméhě namáhat krční páteř. Čtení knihy na břiše se raději vyvarujte. 

Spánek a vstávání

Naše záda pracují i ve spánku. Nejvhodnější poloha je ta, která vám přináší maximální úlevu. Naučte se spát na zádech, případně na boku a pokuste se vyvarovat poloze na břiše.

Svou páteř šetřete i při vstávání. Nikdy nevstávejte prudce nebo „skokem na nohy“. Raději pomalu pokrčte nohy do úlevové polohy, přetočte se na bok, spusťte nohy z postele a za pomoci rukou se posaďte do přímé polohy. Záda vám za to poděkují.

Vytrvejte a výsledky se dostaví

Protože opakovaná bolest zad je obvyklezádům výsledkem zanedbávání páteře, je třeba zádům pomoci. Samozřejmě pravidelným cvičením a změnou životního stylu, jež spočívá ve změně každodenních návyků, vhodnou relaxací, a když to nepomůže, tak odbornou rehabilitací.

Samozřejmě nám při bolestech mohou pomoci i nejrůznější přípravky a léky. Například Milgama N. Obsahuje vysoce účinnou trojkombinaci vitamínů B1, B6 a B12, které vyživují poškozené nervy zad, chrání je před zánětem a pomáhají léčit samotnou příčinu bolesti zad.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Relaxujete správně? Jak šetřit záda při odpočinku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci