Bolí vás u počítače záda? Špatně sedíte!

24.12.2016 00:00   |   Zdraví a krása
S prací na počítači se často spojují tzv. počítačové choroby. Podle průzkumů téměř devět lidí z deseti, kteří většinu dne sedí u počítače, občas trpí bolestmi šíje nebo zad, časté jsou i problémy se svaly a úpony na rukou.

záda a PC

K příčinám i prevenci těchto problémů se v následujícím textu vyjadřuje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová, která se léčbou pohybového aparátu dlouhodobě a úspěšně zabývá.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

U počítačů trávíme třetinu života, kazíme si zrak
Oční jóga brání syndromu kancelářského oka
Jak pomoci unaveným očím u počítače?

I když je možné jmenovat různé zdravotní problémy, které jsou s prací na počítači spojovány, příčinou většiny těchto „počítačových chorob“ je dlouhodobé sezení, často téměř ve stejné poloze, a dále neergonomické uspořádání pracoviště.

Dělejte přestávky

Pozor bychom si měli rozhodně dávat na to, jak u počítače sedíme, jak pracujeme s klávesnicí a myší, jak je nastavený monitor a podobně.

Další chybou může být, že neměníme svou polohu a neděláme si krátké přestávky. Trávení dlouhého času v jedné strnulé pozici přetěžuje náš pohybový aparát.

A jaké choroby jsou nejčastěji s prací na počítači spojovány? „Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů,“ říká primářka.

„Obtíže se mohou zhoršovat, můžeme pociťovat bolest, brnění a necitlivost horních končetin. Objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní páteř. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy,“ dodává MUDr. Michaela Tomanová.

Vhodná prevence

Správná prevence zdravotních problémů souvisejících s počítačem může pomoci předejít mnohdy i chronickým potížím.

Nejen páteři ulevíte, když si během pracovního dne uděláte krátké přestávky na protažení (ať už za počítačem nebo jinde) Je nezbytné zajistit si vhodnou pracovní židli a dbát na uspořádání pracoviště tak, abychom mohli sedět správně a bez většího přetížení a nemuseli se hrbit.

„Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve,“ upozorňuje lékařka.

Tento posed je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku potřeba si na to opravdu zvyknout a nedávat nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel. K tomu nám pomůže správný výběr židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná.

„Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočaly. Během práce na počítači je dobré si dělat přestávky nejen na protažení a uvolnění těla, ale také rukou,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Bolí vás u počítače záda? Špatně sedíte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci