Desatero rad, jak předejít cukrovce

16.12.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Už skoro milión lidí v Česku trpící diabetem a nemocných stále přibývá. Podle odborníků by v roce 2035 mohl cukrovkou trpět dokonce každý desátý obyvatel ČR!

cukrovka

Většina pacientů (asi 92 %) má diabetes 2. typu, který souvisí s nezdravým životním stylem. A právě počet těchto diabetiků v posledních letech přímo stoupá raketově. Přitom 8 z 10 případů by se dalo předejít změnou životního stylu - vyšší fyzickou aktivitou a změnou životosprávy.

Jak málo vlastně stačí k prevenci tohoto onemocnění přiblíží v následujícím desateru lékařka Diabetologického centra Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha MUDr. Jarmila Jirkovská.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Antioxidanty mohou vyvolat cukrovku
Pero – pomocník při léčbě diabetu
Únava může hlásit víc než přepracovanost

1

Zamýšleli jste se nad otázkou, jak trávíte běžné dny a čemu věnujete čas? Plánujte úkoly ve vlastním životě tak, aby Vás vždy alespoň trochu bavily. Najděte si cíl, proč chcete provést třeba i malou změnu životního stylu a směřujte k němu s rozmyslem. Pak můžete mít radost z dosažení dlouhodobějšího úspěchu.

2

Zajímejte se o vlastní zdraví, buďte aktivní, ptejte se svých zdravotníků na informace, které potřebujete vysvětlit.

3

Myslete na to, co jíte. Volte potraviny, které Vám chutnají, ale zároveň si jimi nepoškozujete vlastní zdraví. Nekupujte domů zbytečná lákadla. Pokud jíte běžně zdravě, pak lze sníst občas i něco „méně zdravého“.

4

Přemýšlejte, jaký druh pohybu by vás bavil. Tomu pak zkuste věnovat trochu času (k prevenci cukrovky stačí i 30 minut chůze denně). Choďte, cvičte, hýbejte se. Protože pokud to neuděláte vy, nikdo jiný to za vás neudělá. Pozitivní vliv pohybu prospěje i vaší náladě.

5

Nepodceňujte preventivní prohlídky u praktického lékaře. V krevních odběrech Vám kontroluje i hladinu cukru.

6

Zajímejte se o hodnotu Vaší glykémie (= cukr v krvi), zejména pokud patříte mezi osoby rizikové pro vznik cukrovky (obezita, zvýšený cholesterol, zvýšený krevní tlak, diabetes u rodičů, u žen v těhotenství apod.). Glykémii si můžete kontrolovat i samostatně doma na glukometru. Pokud naměříte kdykoliv během dne náhodnou hodnotu ≥ 7,0 mmol/l, je vhodné oznámit to praktickému lékaři.

7

Dostatek spánku nenahradíte ničím jiným.

8

Nekuřte nebo se snažte alespoň kouření omezit. I postupné krůčky směřují k úspěchu a každá nevykouřená cigareta hraje ve prospěch Vašeho zdraví.

9

Naslouchejte doporučením lékaře / zdravotní sestry. Jsou na Vaší straně ve snaze zabránit vzniku nemoci nebo již existující nemoc vhodně léčit.

10

Žijte s úsměvem a nechte se co nejméně vést stresem. Nikdy nevíte, co bude zítra, takže ke změně využijte už dnešek.

Více informací o problematice diabetu najdete na komunitním webu edukativní zdravotně-preventivní platformy hlidejsizdravi.cz.

zot, ŽenyproŽeny

Přečtěte si také


Diskuse: Desatero rad, jak předejít cukrovce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci