Aby vás v těhotenství nebolela záda

31.7.2015 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Těhotenství snáší každá žena různě, někdo si dlouhé měsíce protrpí, pro jinou nastávající maminku jsou to jen dny radostného očekávání. V každém případě probíhají v těle ženy různé změny, o nichž je dobré vědět.

těhotenství

Například často v těhotenství začnou nemálo žen bolet záda. Podle primářky Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaely Tomanové se mimo jiné také posunuje těžiště těla dopředu a zvyšuje se zátěž na celý pohybový aparát.

Tělo se mění

„V souvislosti s těmito změnami může docházet k nevyváženosti postavení těla a ke zkracování a přetěžování zádových svalů u těhotných maminek. To může způsobit například bolesti zad či šíje,“ vysvětluje Michaela Tomanová.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

K otěhotnění napomůže vhodné cvičení
Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Správný životní styl pomůže k těhotenství

Rehabilitace v těhotenství je odlišná od klasické rehabilitace. U těhotných žen je třeba spíše uvolňovat pánev především v mikropohybu, což je pohyb v milimetrech.

Zkuste ležatou osmu

„Naše speciální rehabilitační metoda INFINITY je vhodná i pro těhotné ženy právě díky této možnosti cvičení. Pomocí ní můžeme uvolnit pánev a zároveň posílit pánevní dno,“ připomíná primářka.

Metoda nese svůj název podle ležaté osmičky - znaku nekonečna, anglicky INFINITY. Cvičení je založeno na zlepšení stability, centrace celého těla, na vizualizaci, dále také na uvolnění, protažení i posílení celého pohybového ústrojí.

Hlídejte si polohu ve spánku

Aby nedošlo k bolestem zad, je u těhotných žen důležité hlídat si nejvhodnější polohu ve spánku. Především ve druhé polovině gravidity je vhodnější spát na boku, je to i pro maminky pohodlnější.

„Zvětšená děloha totiž tlačí na velké cévy, vnitřní orgány a páteř. Zkuste si zvyknout spát nejlépe na levém boku, je to vhodnější především pro lepší krevní oběh dítěte,“ radí lékařka.

Příklad cvičení

A pokud jde o konkrétní cviky, které mohou pomoci ke snadnějšímu porodu? Jestliže si chcete usnadnit porod a současně zkvalitnit sexuální život, zaměřte se na správné posilování svalů pánevního dna.

Primářka rehabilitace doporučuje následující cvičení:
• Vzpřímeně si sedněte, ideálně na okraj židle, a vytáhněte hlavu nahoru a rozkročte se.
• Paže skrčte v lokti a opřete se malíkovou hranou o střední část stehen.
• Následuje odtlačení horními končetinami od stehen a dolními od podlahy, zároveň pánví respektive sedacími kostmi se odtlačte velmi jemně od židle. To vše současně, jako byste chtěly vstát.

„Při tomto cviku se narovná pánev, celé tělo se napřímí a zároveň dochází ke stažení spodní části zadečku a k aktivaci pánevního dna,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Aby vás v těhotenství nebolela záda

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci