K otěhotnění pomůže vhodné cvičení i doplňky stravy

27.2.2015 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Mnoho žen trápí problém s otěhotněním. I když po gynekologické stránce je vše v pořádku, tak vytoužené miminko nepřichází a boj se zklamáním stojí mnoho psychického úsilí. Vhodnou metodou, jak si početí potomka usnadnit, je vhodné cvičení nebo doplňky stravy.

těhotenství

Pokud se rozhodnete pro početí, je dobré začít brát vhodné doplňky stravy s obsahem kyseliny listové, která působí preventivně proti defektu neurální trubice u dítěte. Pravidelné užívání doporučených dávek kyseliny listové snižuje riziko těchto vrozených vad o 50 až 70 %.

Dobrou volbou je také vitamín skupiny B Inositol. Ideální je doplňky stravy začít konzumovat dva měsíce před prvními pokusy o otěhotnění. Pokud jste chudokrevné, je také vhodné zvýšit denní přísun železa.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete zdravé miminko? Myslete na jídelníček!
Když odkládáte těhotenství, více si hlídejte zdraví
Čekat na miminko do třiceti může být riziko

Mnoho žen se též domnívá, že k početí jim dopomůže i vhodná sexuální poloha, jedná se ovšem spíše o mýtus, pokud je žena i muž v dobrém zdravotním stavu.

Obecně lze ale říci, že výhodnější je poloha, kdy je muž nahoře a žena má podloženou pánev polštářem, takto se sperma dostane nejsnadněji k děložnímu čípku. Naopak nejméně vhodné jsou polohy, kdy je partnerka v sedě.

Vhodné rehabilitační metody

Kromě vhodných doplňků stravy, celkové zdravé životosprávy nebo vhodných sexuálních poloh je k usnadnění těhotenství důležité také cvičení zaměřené na správnou funkci pánevního dna, připomíná primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Na takzvané funkční neplodnosti se mohou podílet i faktory, jako jsou neustálý stres, nedostatek pohybu nebo sedavé zaměstnání. Může dojít k nevyváženosti pánevního dna včetně celého postavení těla a ke změně poměrů v pánvi.

Tím dochází k horší funkci i pánevních orgánů včetně reprodukčních. Proto může mít vhodně zvolené cvičení velmi významný vliv při odstraňování funkční neplodnosti nejen u žen, ale i u mužů.

„Cviky přitom nemusí být vůbec náročné. Naopak, mohou být prováděny pouze v milimetrech, a tak si je můžete zacvičit téměř kdekoliv, aniž by to někdo jiný věděl. Vyzkoušejte cviky se speciální rehabilitační metodou INFINITY method, a uvidíte sami,“ radí lékařka.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: K otěhotnění pomůže vhodné cvičení i doplňky stravy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci