Lékařka radí, jak překonat únavu v práci

13.6.2017 00:00   |   Zdraví a krása
I vy zažíváte v zaměstnání jeden ospalý den za druhým, cítíte se malátní a bez energie? Přinášíme několik praktických tipů, jak si s únavou na pracovišti poradit.

únava

Únavu výrazně omezíte tím, když si budete během pracovní doby dělat krátké přestávky na uvolnění.

„Velmi relaxačně působí protažení zad se záklonem nebo s předklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné osmičky.

Tento pohyb lze přenášet na celé tělo.

Zapojit můžete rotaci krku různými směry a následně doplnit úklony do stran.

Cviky by měly být pomalé a plynulé bez trhavých pohybů,“ doporučuje MUDr. Michaela Tomanová (na snímku vpravo), která je primářkou Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Uvedené cviky jsou součástí Infinity method – nové rehabilitační a fyzioterapeutické metody, kterou MUDr. Michaela Tomanová vyvinula a s úspěchem využívá ve své lékařské praxi.

Nenápadné a diskrétní cvičení

Mnozí lidé by si v zaměstnání zacvičili rádi, současně ale nechtějí na sebe strhávat pozornost okolí.

Metodu Infinity však mohou aplikovat velice nenápadně a diskrétně.

Pracuje totiž mimo jiné s neznatelnými pohyby a její součástí je rovněž mentální cvičení.

„Cvičit v mikropohybu můžete v práci, aniž by to na vás kdokoliv poznal,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová.

Podle lékařky je způsob našeho myšlení a imaginace přímo spojen se stavem našeho těla, který je v konečném důsledku jeho odrazem.

„Je dokonce teoreticky dokázáno, že mozek nerozezná skutečnost od představy.

A proto je přínosem i takzvané cvičení v představě, tedy aktivita, kdy na jednotlivé cviky pouze myslíme. Mozek totiž příslušné svaly i přesto zapojuje.“

Mentální cviky pro rozproudění energie

Pravidelným cvičením Infinity method odstraníte nejen únavu v práci, ale také si zlepšíte svou pohyblivost, pružnost, stabilitu, prokrvíte celý organismus, zvýšíte produkci endorfinů, snížíte nebo odstraníte stres a posílíte svoji imunitu.

Velmi důležité je rovněž uvědomování si svého těla jako celku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vědci radí: Dejte si v práci šlofíka
Vážná nemoc se může přihlásit zvýšenou únavou
Deset tipů, jak přežít vedro v práci

„Osvědčuje se, když si při cvičení představíte ve vašem břiše bílé, nažloutlé, teplé světlo, které vyzařuje pozitivní energii,“ doporučuje lékařka Michaela Tomanová.

Cvičení souvisí i s prouděním energie v těle. Pokud je něco v těle v nerovnováze, odrazí se to na našem psychickém stavu a naopak. Životním stylem, kdy věčně něco nestíháme a stresujeme se, si nevědomky blokujeme své energetické dráhy.

„Strnulá šíje a ramena jsou projevem, ale i příčinou stresu. Jedná se o typickou polohu člověka sedícího u počítače, který se snaží dodržet vražedný termín pracovního úkolu. Pokud budete myslet na správný posed s uvolněnými rameny, stres z vás spadne mnohem snáz,“ říká MUDr. Michaela Tomanová.

Správné sezení

Pracovní únavu a s ní související bolesti zad může způsobovat také nesprávné sezení na kancelářské židli, ať už si to uvědomujeme či nikoliv.

Při práci na počítači, která je pro sedavé zaměstnání snad nejcharakterističtější, byste měli mít široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů.

Na židli seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země.

Při práci na počítači se často objevuje také bolest šíje.

„Těmto bolestem lze zabránit, když budete myslet na uvolněná ramena a dýchání – dokonce i tímto můžete předcházet vzniku bolesti.

Dávejte rovněž pozor, abyste šíjové svaly nepřetěžovali přílišným předkláněním hlavy, váš pohled by měl směřovat přímo,“ doporučuje lékařka.

Pro vaše zdraví však není důležité jen to, jak sedíte, ale i to na čem sedíte. Kvalitní židle je naprostý základ.

Vhodné nápoje

Součástí každého pracovního dne by měl být také správný pitný režim. Pracovní únavu totiž může způsobovat i nedostatek tekutin, zvláště pak v horkých letních měsících.

Buďte však obezřetní, pokud jde o pití kávy. Přebytek kofeinu totiž, navzdory zažitým představám, utlumuje smysly. Optimální jsou proto maximálně dva až tři šálky denně. V opačném případě budete ztrácet rychlost a pohotovost, což se může negativně projevit na kvalitě odvedené práce.

Kávu pijte spíše v dopoledních hodinách, odpoledne dejte přednost například zelenému čaji, který má stimulační účinky.

Dobrou službu vám udělá maté – nápoj z lístků cesmíny paraguayské. Ocení jej zejména ti, kteří jsou již odolní vůči kofeinu nebo prostě kávě moc neholdují. Maté je také vhodnější, než často užívané energetické nápoje, které obsahují značné množství cukru.

Dobrým řešením je rovněž pití zředěného pomerančového džusu nebo vody se šťávou z vymačkaného citrónu.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Lékařka radí, jak překonat únavu v práci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci