Jak často uklízet? Tak, aby vám doma bylo dobře!

8.2.2017 00:00   |   Bydlení
Patříte mezi ty, kteří uklízejí v každé volné chvíli a všechny předměty ve vaší domácnosti mají své neměnné místo? Nebo vám pár šmouh na podlaze a pohozené oblečení na křesle tolik nevadí?

uklízení

Každá domácnost je jiná. Na pravidlech jejího užívání by se měli dohodnout všichni její členové.

Jakmile jsou však v bytě či domě i malé děti, úklidu je třeba věnovat více energie. Jak často tedy uklízet?

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Úklid je boj na mnoha frontách. Znáte je všechny?
Tipy, jak vyzrát na nepořádek v kuchyni
Nejčastější prohřešky proti domácí hygieně

I když to možná bude znít nezvykle, ale zkuste si úklid užívat! Při očistě vašeho domova si totiž můžete zároveň takzvaně „vyčistit hlavu“ a přijít na lepší myšlenky.

Jak často vytíráte?

Zajímavé jsou údaje z průzkumu, který v Praze provedla společnost Veolia Česká republika, a.s. Například pokud jde o vytírání podlahy, tak v Praze se každý den uskuteční na 200 000 vytření podlahy. Domácnosti vytírají v průměru 2,4krát týdně, častěji pak větší rodiny a obyvatelé rodinných domů.

Připadá vám to hodně? Každá devátá jednočlenná domácnost podle průzkumu naopak nevytírá vůbec...

Takže, nenechte se do vytírání nutit. Pokud vás to nebaví, některé místnosti stačí jednou týdně vyluxovat a pak jednou měsíčně vytřít.

A koupelnu nebo kuchyň také není třeba vytírat obden – stačí jednou týdně, ale opravdu důkladně a s několikrát vyměněnou vodou.

Víte, že

nádobí ve dřezu umývají domácnosti v průměru 1,5krát denně
nádobí v myčce se myje průměrně 1,3krát denně (myčku má 49 % domácností)
v domácnostech perou prádlo v průměru 2,6krát týdně
domácnosti vytírají průměrně 2,4krát týdně (85 % rodin alespoň 1krát týdně)
pokojové květiny se zalévají v průměru 2,4krát týdně
Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace, a.s.

Nádobí myjte s rozvahou

Nejčastější domácí prací je umývání nádobí, které nebaví asi nikoho. V Praze se každý den uskuteční 870 000 umytí nádobí ve dřezu a na 350 000 v myčce.

Mytí v myčce šetří náklady na vodu a váš čas, proto se jí opravdu vyplatí pořídit. I myčku je ale třeba správně používat, třetina lidí ji podle průzkumu zapíná poloprázdnou.

Pokud ale patříte mezi nadpoloviční většinu domácností a myčku doma nemáte, myjte nádobí efektivně. Výrazně zašpiněné nádobí namočte ještě před mytím a lehce špinavé kousky umývejte hned, aby vám hora neumytého nádobí nepřerostla přes hlavu.

Pračka je samozřejmostí

Obdobně jako k nádobí je vhodné přistupovat i k praní prádla. Ale protože pračku – stejně jako myčku – se vyplatí zapínat nejlépe zcela zaplněnou, tak nezbývá zpravidla nic jiného, než špinavé prádlo „skladovat“ v koši.

„Z průzkumu vyplynulo, že pračku častěji zapínají větší domácnosti, mladší lidé a vysokoškolsky vzdělaní lidé. To lze vysvětlit tím, že mladší lidé mají doma malé děti a lidé s titulem mají často zaměstnání, kde je třeba mít každý den čistou košili,“ říká RNDr. Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace společnosti Veolia Česká republika, a.s.

Kolik stojí voda pro domácí práce

jedno vytírání stojí asi 50 haléřů
mytí nádobí ve dřezu vyjde na 1,70 Kč
myčce na umytí nádobí stačí voda za necelou 1 Kč
zalití všech pokojových rostlin stojí asi 15 haléřů
jedno praní vyjde na 3 Kč, máchání navíc další 1 Kč
Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace, a.s.

Žehlit nemusíte...

Praní za vás zvládne pračka, kterou má doma takřka každý. Ale pokud nemáte sušičku, tak další čas zabere věšení prádla a jeho žehlení. I když…

Jestliže vás žehlení nebaví, ani s ním většinou nemusíte ztrácet čas. Postačí, když si pořídíte oblečení z nemačkavých materiálů, pečlivě je po vyprání pověsíte na ramínko a necháte uschnout.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak často uklízet? Tak, aby vám doma bylo dobře!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci