Šest nejčastějších prohřešků proti domácí hygieně

7.12.2021 00:00   |   Bydlení
Asi vás ani nenapadne, že se občas proviňujete proti zásadním pravidlům hygieny a můžete tak ohrozit své zdraví.

hygiena

Spolu s experty na čistý domov jsme identifikovali činnosti, které vás nejvíce ohrožují:

1. Ruce si myjete tuhým mýdlem

Faktem je, že mýdlo je při mytí rukou nezbytné. Obsahuje totiž látky, které pomáhají zbavit se špíny. Pozor však na tuhá mýdla, která při špatném používání mohou být líhní bakterií. Vhodnější jsou tekutá mýdla v dávkovačích, a proto byste jim měli dát vždy přednost.

2. Málo čistíte kliky dveří

Doteku kliky se nevyhnete. Uvědomte si však, že kliky, a to i té vaší, se dotýká mnoho lidí. Sociologické průzkumy prokázaly, že většina lidí sice tvrdí, že si po použití toalety vždy umyje ruce, ale jen necelých 70 % populace tak i skutečně činí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit roztočů v bytě
Feng-shui: Pravda nebo mýtus?
Alergie na slunce jsou na vzestupu

Proto při úklidu nezapomeňte kliky vždy očistit vhodným prostředkem. Předejdete tak mnohým problémům.

3. Namísto luxování víříte prach

Pokud k úklidu prachu z podlahy používáte robotický vysavač, pak si jen přiděláváte práci a ohrožujete své zdraví. Prach a alergeny nevysajete, ale jen rozvíříte, a ty se pak znovu usadí.

Podobný problém vzniká i při použití klasických vysavačů, které pro vysátí nečistot vytvářejí tah vzduchu, a ten opět vypouštějí do vysávané místnosti. Nevysáté nečistoty se pak spolu s alergeny rozletí po místnosti.

„Nejúčinnějším způsobem vysávání je centrální vysávání, které odvádí všechny nečistoty zcela mimo vysávané místnosti. A dnes už není problém instalovat tento nejzdravější způsob vysávání i do bytu,“ říká odborník na čistý domov Jiří Najman z firmy Newag.

4. Kabelku pokládáte na jídelní stůl

Přemýšleli jste někdy o tom, kde všude si odkládáte kabelku nebo tašku s laptopem? Na toaletě, na sedadlo v MHD a někdy dokonce i na zem před domem, když nemůžete najít klíče.

Pak přijdete domů a tašku pohodíte na postel nebo dokonce na jídelní stůl či kuchyňskou linku – a s ní i veškeré nečistoty a bakterie, které se na ni přes den nachytaly.

Příruční zavazadlo nepokládejte, kam nepatří a pravidelně jej čistěte. Stejné pravidlo platí i pro dětské školní aktovky.

5. Kýcháte do dlaně

Když na vás přijde kýchnutí, automaticky si dáváte dlaň před pusu. Je to od vás ohleduplné, protože kýchnutím se bakterie mohou rozšířit až do vzdálenosti několika metrů.

Jenže pokud ihned poté nepoužijete desinfekci nebo si neumyjete ruce, je to, jako byste kýchali do volného prostoru. Kýchejte proto raději do rukávu. Chvilku na to možná budete muset myslet, ale brzy si vytvoříte nový automatický návyk.

6. Neměníte houbičky na nádobí

Pokud pravidelně neměníte či důkladně nemyjete houbičku na mytí nádobí, vytváříte ideální prostředí pro bakterie. Teplo a vlhko jsou pro ně přímo rájem na zemi. Pravidelně proto houbičky a všechen kuchyňský textil perte. Platí to i pro ubrusy, látkové utěrky a chňapky.

Houbičky a hadříky často vyměňujte a aktuální houbu na nádobí každý den na minutu prohřejte v mikrovlnné troubě. Vysoká teplota snadno zahubí všechny její nežádoucí mikroobyvatele.

Nic se nemá přehánět...

Extrémní a úzkostlivá péče o hygienu může přerůst až v onemocnění zvané mysofobie, tedy chorobný strach ze špíny a bakterií. Náš imunitní systém je dobře uzpůsoben k tomu, aby s nežádoucími mikroorganismy bojoval.

Tím, že se občas kontaktu s bakteriemi nevyhnete, mu vlastně připravujete potřebný pravidelný trénink, aby nezakrněl.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Šest nejčastějších prohřešků proti domácí hygieně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci