Příspěvek, přehled o svém zdraví. Jaké jsou výhody pro dárce krve?

9.11.2016 00:00   |   Zdraví a krása
K získání většího počtu dárců krve obvykle pomáhají různé kampaně, náborové akce nebo třeba odměny pro dobrovolníky. Motivací pro lidi ale mohou být i nejrůznější příspěvky, které dárcům poskytují zdravotní pojišťovny.

dárci krve

Krevní transfuze může jednoho dne zachránit život každému z nás. I to je jeden z důvodů, proč bychom neměli s dárcovstvím otálet a registrovat se u jedné z mnoha transfuzních stanic po celé republice.

„Z dárcovství krve, kromě dobrého pocitu, plyne rovněž řada výhod,“ upozorňuje MUDr. Jana Pelková, primářka hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice, a.s., a upřesňuje: „Podstatné je i to, že pravidelní dárci mají podrobný přehled o svém zdravotním stavu a může tak u nich být včas objevena počínající nemoc a zahájena účinná léčba.“

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte ochránit své vlasy před vysušením?
Pleť: Jak to dělají Francouzky?
Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti

Každý, kdo se rozhodne darovat krev, má navíc v den odběru nárok na pracovní volno s plnou náhradou mzdy. To mu má poskytnout nejen čas na samotný odběr a přesun na odběrové místo, ale také na regeneraci – přestože odběr krve není pro člověka nebezpečný, jedná se o určitý zásah do organismu vyžadující následný odpočinek.

Stát dárcům poskytuje také možnost snížení daňového základu o 2 000 Kč za každý provedený bezpříspěvkový odběr.

Speciální programy

I přes výše zmíněné výhody je ovšem krevních dárců dlouhodobý nedostatek. S tím se snaží bojovat i zdravotní pojišťovny, které pro ně každoročně připravují speciální programy.

„Všechny zaměstnanecké zdravotní pojišťovny nabízejí svým klientům různé příspěvky při dárcovství – například na nákup vitaminů, pohybové aktivity nebo na ozdravné pobyty,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven České republiky.

„Výhody pojišťoven se samozřejmě vztahují pouze na ty dárce, kteří krev, plazmu či kostní dřeň darují bez nároku na finanční odměnu,“ doplňuje Ladislav Friedrich. Pojišťovny chtějí zároveň ocenit, že díky pravidelné kontrole jsou dárci krve obvykle zdravější než zbytek populace.

Výrazně nižší počet dárců nemocnice evidují zejména v létě. „Není to ale pouze tím, že velká část lidí odcestuje. Z dárcovství musíme na určitou dobu vyřadit i ty, kteří pobývali mimo Evropu nebo se na ně přisálo klíště,“ vysvětluje MUDr. Jana Pelková.

Na podzim a v zimě proto transfuzní stanice vždy doufají v obrat k lepšímu a očekávají zvyšování počtu dárců.

Kdo, kde a jak?

Darovat krev u nás mohou všechny osoby ve věku 18 až 65 let v dobrém zdravotním stavu a s váhou alespoň 50 kg. „V současné době sháníme především mladé lidi. Velká část pravidelných dárců je spíše z řad starších osob a brzy se tak naše dárcovská základna ještě více zúží,“ objasňuje primářka aktuální hrozby pro celé zdravotnictví.

Jak tedy postupovat v případě, že se rozhodneme stát se dárcem? Prvním krokem je vyhledat nejbližší pracoviště, které se nachází téměř v každém větším městě. Lékař vám zde odebere vzorek krve, posoudí zdravotní stav a projde s vámi základní poučení.

Pokud jste se nestihli před odběrem najíst, máte zpravidla možnost využít občerstvení na místě – větší odběr krve by se neměl provádět nalačno. Samotný odběr trvá asi 10 minut. Po něm si budete moci odpočinout a bude pro vás připraveno občerstvení.

Celková doba strávená v transfuzní stanici se pohybuje kolem 1 až 2 hodin. Ženy mohou krev darovat třikrát ročně, muži i čtyřikrát.

Příspěvky zdravotních pojišťoven

Vojenská zdravotní pojišťovna

Poukázky ve výši 300 Kč za každý odběr a dále 500 až 2 000 Kč podle množství odběrů

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Příspěvky na pohybové aktivity, léčebné kúry a procedury v lázeňských zařízeních, masáže, saunu, pobyt v solné jeskyni, preventivní očkování, laserové operace očí, brýlové a kontaktní čočky, brýlové obruby, stomatologickou péči, očkovací látky, vitamíny a potravinové doplňky v hodnotě 500 až 3 500 Kč podle množství odběrů a příspěvek 200 Kč na vitaminy nebo potravinové doplňky pro nové dárce

Oborová zdravotní pojišťovna

Příspěvky na vitamínové doplňky, zdravotní pomůcky, rekondiční, rehabilitační a pohybové aktivity, přípravky na odvykání kouření, rovnátka, dentální hygienu, stomatologické výrobky, kontaktní čočky nebo dioptrické brýle a očkování, které není hrazené z veřejného zdravotního pojištění v hodnotě 1000 až 3 000 Kč podle množství odběrů

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Příspěvky na pohybové aktivity, vitamíny, doplňky stravy a prostředky proti striím, masáže, prostředky dentální hygieny, sluneční brýle s UV filtrem, ortopedickou obuv a ortopedické vložky, saunu, opalovací krémy, oleje a spreje s UV filtrem ve výši až 3 000 Kč podle množství odběrů, 30 dnů pojištění léčebných výloh v zahraničí a sportovního připojištění zdarma

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra

Příspěvek na ozdravný lázeňský pobyt až 3 000 korun nebo až 6 300 Kč (více než 250 odběrů), příspěvek na další program aktuální nabídky

Revírní bratrská pokladna

Úhrada vitaminu po odběru, příspěvek na léčivé přípravky a doplňky stravy v lékárnách, na očkování, ošetření a stomatologickou péči nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění 500 až 2 000 Kč podle množství odběrů

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Příspěvek na rehabilitační/rekondiční aktivity lázeňského typu nebo na vitaminové preparáty zakoupené v lékárně v hodnotě až 1000 Kč podle množství odběrů, 35 dnů cestovního zdravotního pojištění zdarma, nebo zvýhodněná sazba ročního pojištění léčebných výloh při opakovaných výjezdech do zahraničí

Aktuální informace naleznete na webech zdravotních pojišťoven.

ozt, ŽenyproŽenyy.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Příspěvek, přehled o svém zdraví. Jaké jsou výhody pro dárce krve?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci