Chřipku nepodceňujte. Nejde o běžné nachlazení a bývá zrádná

11.10.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Často si chřipku pleteme s nachlazením a podceňujeme její léčbu. Ve skutečnosti je vážnějším onemocněním, než si mnozí z nás uvědomují a dokonce může vyústit v závažné komplikace.

chřipka

Chřipka patří mezi akutní onemocnění dýchacích cest. Její symptomy jsou na první pohled podobné nachlazení, jedná se ovšem o dvě rozdílné nemoci.

Zatímco nachlazení způsobuje dohromady asi 200 odlišných druhů virů a řadí se mezi nejběžnější onemocnění, chřipku přenáší každý rok jen několik různých virů. Ty se primárně dělí na tři typy – A, B a C.

„Nejnebezpečnější je typ A, právě ten je obvykle zodpovědný za epidemie, nebo dokonce pandemie,“ vysvětluje MUDr. Marcela Kašpárková z dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Děti a senioři nejnáchylnější

V České republice bylo jen v období od 1. září 2015 do 9. května 2016 hlášeno 291 klinicky závažných případů chřipky, z nichž v 84 případech došlo k úmrtí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Mezi nejrizikovější skupiny, u kterých se mohou rozvinout komplikace, patří děti mladší než dva roky, dospělí nad 65 let, těhotné ženy a osoby diagnostikované s cukrovkou, nemocným srdcem, ledvinami nebo jinými orgány a s oslabeným imunitním systémem.

Virus chřipky se šíří kapénkovou infekcí. Z toho vyplývá, že nejsnadněji se nakazíme na rušných místech plných lidí.

Stačí, aby nemocný kýchl bez zakrytí úst kapesníkem nebo nám jen podal ruku, kterou se následně dotkneme obličeje, a za jeden až tři dny můžeme očekávat první příznaky.

K nim řadíme vysoké horečky, kašel, bolesti hlavy, kloubů a svalů, škrábání v krku a rýmu.

Obrat do týdne

Zotavení obvykle přichází během jednoho týdne. Nemoc se vyplatí nepodceňovat, nedoléčená chřipka totiž může způsobit mnoho komplikací.

„Kromě akutního zánětu hrtanu může dojít k chřipkovému zápalu plic, na který i dnes umírá až polovina pacientů. Další potíží může být zánět svalů, včetně zánětu srdce, a dokonce zánět mozkových blan nebo mozku,“ uvádí MUDr. Kašpárková.

Na vyhnání virů z těla pomocí prášků můžeme zapomenout. Existují sice antivirotika, používají se ale pouze ve výjimečných případech. Nejlépe proto uděláme, zalezeme-li si na pár dní pod peřinu. I proto, abyste ochránili zdraví svých kolegů.

Existuje ovšem možnost symptomatické léčby. S horečkou si poradí léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, který má navíc protizánětlivé účinky a dokáže tlumit bolest svalů a hlavy.

Ucpaný nos způsobuje nateklá nosní sliznice, která se tak brání proti infekci. Zmírnit otok dokáží nosní spreje.

„Existují spreje s mořskou vodou zmírňující otok a pročišťující nos. Optimální je, pokud obsahují také regenerující dexpanthenol a eukalyptus nebo třeba mátu pro příjemnější dýchání,“ radí MUDr. Kašpárková.

Zabojujte s kašlem

Kašel bývá zprvu suchý, později se může přeměnit ve vlhký. Suchý kašel bychom měli tlumit, velmi totiž zatěžuje organismus a porušuje sliznici.

Pomohou s tím různé cucavé tabletky, které by vždy měly být bez cukru – jinak dávají bakteriím prostor k produkci nebezpečných kyselin a přispívají tak ke vzniku zubního kazu.

Vlhký kašel už není potřeba tlumit, naopak bychom měli podporovat vykašlávání hlenů. S tím pomáhají takzvaná expektorancia. Najdeme mezi nimi řadu sirupů, oblíbený je například rostlinný sirup s obsahem výtažku z břečťanového listu.

Jak rozeznat nachlazení od chřipky

Nachlazení

Chřipka

Zvýšená teplota

u dětí častěji, u dospělých zřídka mírně zvýšená

běžně horečka, často
přes 38 °C

Rýma a ucpaný nos

téměř vždy

někdy

Bolest v krku

téměř vždy

někdy

Chrapot

téměř vždy

obvykle ne

Kašel

zpočátku suchý, později vlhký

většinou silný

Únava

přiměřená

velká, trvající i 2 týdny, na počátku nemoci až extrémní vyčerpání

Původce nemoci

nejčastěji rinoviry

virus chřipky

Inkubační doba

2-5 dní

1-2 dny

Nástup příznaků

pozvolný, pomalé zhoršování stavu

rychlý, někdy doslova přes noc

Trvání nemoci

7-10 dní

7-14 dní

Nakažlivost

asi první 3 dny

nemocný vylučuje virus 10 dní

Komplikace

zánět stř. ucha, zánět vedlejších dutin nosních

akutní zánět hrtanu, chřipkový zápal plic, zánět svalů (i srdce), zánět mozkových blan nebo mozku

Léčba

symptomatická

symptomatická, ve výjimečných případech antivirotika

Přenáší se

kapénkovou infekcí

kapénkovou infekcí

Klid na lůžku

první 2-3 dny

nezbytný po celou dobu trvání nemoci

Očkování

neexistuje

existuje – lékaři odhadují, který typ chřipky daný rok zaútočí

Prevence

posilování imunity, důkladné a časté mytí rukou, nedotýkat se rukama obličeje, zdravý životní styl, vyhýbat se nakaženým

posilování imunity, důkladné a časté mytí rukou, nedotýkat se rukama obličeje, zdravý životní styl, vyhýbat se nakaženým

Antibiotika

neúčinná

neúčinná

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Chřipku nepodceňujte. Nejde o běžné nachlazení a bývá zrádná

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci