Nebezpečné lékové koktejly není kde ověřit, stěžují si pacienti

21.9.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Skoro třetině pacientů v Česku působí problémy nevhodná kombinace léků! Jde o varující číslo, vždyť některé lékové koktejly mohou nemocného i ohrozit na životě.

léky

Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že na nežádoucí interakce léků by se lékaře rádo zeptalo plných 95 občanů ze stovky dotázaných. A 67 % lidí to dokonce za praxi nezbytnou.

Léky na bolest, na záněty, nebo dokonce antibiotika představují pro většinu lidí samozřejmou součást života. Když bere pacient najednou více léků na různé příznaky nemoci, látky obsažené v jednotlivých léčivech spolu mohou negativně reagovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Brýle, čočky nebo operace?
Nemůžete zaostřit? Možná astigmatismus
Oprava víček není jen pro krásu

Zdravotní problémy takto vzniklé už v ČR potkalo 28 % populace, z toho 8 % opakovaně. „Lékaři by nad touto problematikou neměli mávnout rukou, ale aktivně ji řešit,“ komentuje výsledky Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů ČR.

S lékovou interakcí se u sebe nebo ve svém okolí setkalo 58 % respondentů. „Možné interakce léků ověřuji u každého předpisu. Používám k tomu nástroj v rámci informačního systému, který interakce automaticky kontroluje a na případné problémy upozorní,“ říká MUDr. Martina Zajíčková, praktická lékařka. Otázkou je, kolik lékařů je ochotna do takových systémů investovat.

„Bez moderních technologií to lékař v dnešní době, kdy existuje nepřeberné množství různých medikamentů, nemá šanci uhlídat,“ dodává ale MUDr. Martina Zajíčková.

Měl by mít váš lékař možnost ve svém počítači elektronicky zkontrolovat a ověřit, zda mezi léky které užíváte, nemohou vzniknout nežádoucí reakce, zda nedochází k jejich kontraindikaci? Odpovědi na otázku v průzkumu vidíte z následujícího grafu:

V současné době roste počet osob, které pro řešení svých zdravotních problémů využívají různé formy elektronické komunikace se svým lékařem. Podle názoru 42 % respondentů však nejsou sdílené informace prostřednictvím běžných forem elektronické komunikace dostatečně chráněné.

Mezi lidmi stále převažuje obrovská důvěra v dostatečné zabezpečení těchto dat. V průzkumu ji přiznalo 62 % respondentek – u mužů to pak bylo o něco méně.

Přitom více než tři čtvrtiny české populace by uvítaly zřízení zabezpečeného účtu s lékařem, který má zajištěnou ochranu dat.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Nebezpečné lékové koktejly není kde ověřit, stěžují si pacienti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci