Raději volná noha, nebo stálé zaměstnání?

19.7.2016 00:00   |   Peníze
Jeden si nemůže vynachválit práci na volné noze, protože pracovat „od-do“, to tedy vůbec ne! Druhý je zase raději za stereotypní zaměstnání v kanceláři – prostě musí do práce pravidelně chodit, aby měl jeho život řád. Do které kategorie patříte vy?

sex a vztahy

Zaměstnanecký poměr nabízí řadu pozitiv. Určuje denní rytmus. Má jasné milníky: odchod do práce, přestávka na oběd, konec pracovní doby. A také je tu kolektiv a řada sociálních vazeb, které se promítají do pracovního výkonu. Vždyť, koneckonců s kolegy z práce trávíme daleko více denního času než například s rodinou či s partnerem.

Samozřejmě to nese i některé sociální vymoženosti, které na sebe bere zaměstnavatel. Na druhé straně ale musíme něco obětovat – podřídit se pravidlům, směrnicím a firemní kultuře. Pokud tedy dáme na jistotu a odevzdáme se do rukou nějaké firmy, odevzdáváme i část svého tvůrčího potenciálu, který nikdy nevyužijeme.

Muži pod penzí

Zaměstnání ve státním sektoru bylo vysoce ceněno například před druhou světovou válkou. Muži takzvaně pod penzí byli vítanými ženichy. Vždyť tím byla zajištěna hmotná existence budoucí rodiny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jakými přešlapy muži trápí své partnerky?
Proč se ženám líbí zženštilí muži
Návod, jak zacházet s mrzutým mužem

Dnes je situace poněkud jiná. A nejedná se už zdaleka jen o muže. Nejde jen o hmotnou jistotu, ale také o určitý charakterový typ člověka, který zvolí stálé zaměstnání. Takový, který se cítí dobře v daných hranicích a pravidlech, jež mu určí někdo jiný. Je hodnocen za jejich plnění. Podřizuje se formálním autoritám a nemá s tím nějaké výraznější problémy.

Často takto začínají mladí, kteří pak projdou řadou oddělení a sbírají zkušenosti. Nebo ti, kteří nemají rádi zátěž, spojenou s riskováním na volné noze. A samozřejmě také ti, pro něž je zaměstnání prostou nutností, jak v dané životní situaci uživit rodinu na trhu práce.

Volnost nezávislého podnikání

Na volnou nohu se obvykle vydávají lidé, kteří ve svém oboru už mají leccos za sebou. Dovedou odhadnout a ocenit rizika a přínosy takového rozhodnutí. Komu chybí zkušenost se stálým zaměstnáním, nebude si nikdy jist svým správným rozhodnutím podnikat na vlastní pěst.

Tito lidé chtějí poznat své skutečné možnosti a nemají větší potřebu bezpečného zázemí. Jinými slovy, nebojí se riskovat. Také jsou to typy, které se rádi spoléhají sami na sebe, včetně přijímání odpovědnosti za svá rozhodnutí. Dalo by se říci, že v ranějších kulturách by to byli lovci, zatímco muži „pod penzí“ by spíše zakládali zemědělská společenství.

Dnes se tyto role mísí a navíc se k těmto typům stále více řadí i ženy. Jejich postavení ve společnosti se mění, a právě ony se někdy nebojí riskovat více oproti svým mužským protějškům.

Každá cesta má své výhody

Pokud uvažujete o změně zaměstnání a hodláte se vydat na volnou nohu, máte za sebou pravděpodobně zkušenosti ze stálého zaměstnání. Výhodou pro vás bude samostatné rozhodování, volnost, svoboda a zakoušení vlastního tvůrčího potenciálu.

Pokud se naopak nechcete starat o sebe, případně zaměstnance, o situaci na trhu a nakonec vlastně zjišťujete, že tak svobodní nejste, tak jste na nejlepší cestě využít přístavu nějaké firmy.

Život je bohatý ve svých proměnách, a to se týká i toho, čím se živíme. A změnu za nás nemusí určovat pouze trh práce. Můžeme zkusit být aktivní a změnit to sami.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Raději volná noha, nebo stálé zaměstnání?

Podnikat, nebo se nechat zaměstnat

25.3.2017   |   09:27   |   od: volnonožka
Jestli podnikat, nebo se nechat zaměstnat - všude se píše "pro" a "proti", ale každému vyhovuje něco jiného. Je to i podle charakteru člověka.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 25. 3. 2017 9:27
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci