Doba ledová: Veverčák Scrat a jeho kamarádi míří do Geotopie

6.7.2016 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Dobu ledovou si oblíbili diváci po celém světě. Jde o druhou největší animovanou sérii, která kdy byla vytvořena. Každý její nový příběh nasazuje vyšší laťku filmovému dobrodružství, jejímu rozsahu i humoru.

Doba ledová

Nyní přichází Doba ledová 5 s podtitulem Mamutí drcnutí, která je zároveň největším a nejambicióznějším dílem ze všech dosavadních pokračování série. Na plátnech kin se objeví po čtyřech letech od posledního filmu Doba ledová – Země v pohybu (psali jsme o něm podrobně ZDE).

Nejnovější příběh diváky zavede do zcela neznámého prostředí, například do kosmu nebo do tajemného světa z krystalů, takzvané Geotopie.

Jedná se o další kapitolu v ledové pentalogii. Některé z jejích postav tu započnou i novou osobní cestu.

Video
Trailer k filmu Doba ledová 5 – Mamutí drcnutí.

Veverčák Scrat se svou vášní pro dubové žaludy – a ty jsou ostatně oblíbenou pochoutkou každé veverky – opět způsobí nevídané věci. V honičce za nepolapitelným žaludem je katapultován do vesmíru, kde nešťastnou náhodou spustí sérii kosmických událostí, které ohrozí ledový svět.

Aby se před touto hrozbou zachránili, musí mamut Manny, lenochod Sid, šavlozubý tygr Diego i zbytek skupiny opustit domov a vydat se na výpravu plnou dobrodružství. Během putování novými exotickými zeměmi potkají řadu svérázných postav.

Příběh pátého dílu je hluboce zakořeněn v mytologii původní Doby ledové.

Všechna pokračování jsou spojena se jménem producentky Lori Forte, která pracuje na této animované sérii od samého počátku. Jejími nápady byly mnohé příběhy inspirovány.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Partička z Doby ledové je konečně zpátky
A je to! Pat a Mat slaví 40 let
Blu a Perla nejsou jediní na světě

„V prvním snímku, který měl premiéru v roce 2002, se celá skupina ocitla v jakémsi muzeu Doby ledové. Byly v něm k vidění prehistorické ryby, dinosauři i kosmická loď,“ vysvětluje producentka filmu Lori Forte a dodává:

„Pořád jsme si říkali, že právě ta kosmická loď byla zajímavá a chtěli jsme na ni v budoucnu určitě navázat dalším příběhem. Ale stále jsme jej neměli podchycený do všech detailů. Až teď nastal správný čas, že jsme se k této části Doby ledové vrátili v pátém pokračování, nazvaném Mamutí drcnutí.”

Nový snímek přenese diváky do vzdálených míst galaxie a pak na Zemi do utopické geody z krystalů. Představí se jim svět, jaký v dosavadních filmech této animované série zatím nepoznali.

„Vytvořili jsme vizuální styl, který království ledu úplně přesahuje,“ vysvětluje režisér Michael Thurmeier. Ale jako vždy se jedná o svět scratocentrický, kdekoliv se veverčák Scrat ocitne.

Neúnavný Scrat nepolevuje v honbě za oblíbeným dubovým žaludem. Takže jej tvůrci tentokrát rovnou promítli do designu kosmické lodi, která má žaludovou tématiku všude, kam se člověk podívá.

Dveře jsou ve tvaru žaludu. Půdorys řídícího stanoviště je jako obrovský, osvětlený žalud. Zkrátka, žaludy tvoří DNA kosmické lodi.

Scratovy galaktické eskapády mají velký dopad na Zemi, což se projeví nejen na jejím terénu. Když se mu podaří posunout fázi Měsíce, ovlivní tím i změny v přílivu a odlivu.

Poté Scrat sešle na Zemi smršť z rudé skvrny planety Jupiter a způsobí silnou elektrickou bouři, kterou musí celá skupina překonat. Jedná se o nejhorší "vlasatý" den, když statická elektřina všem pořádně načechrá kožíšky.

Také je nutné dávat pozor na drobné meteority, po nichž v kdysi nedotčeném zemském povrchu zůstávají krátery. Je to taková předehra před velkým výbuchem, jemuž se skupina snaží předejít.

Tajemná Geotopie je tou nejvýraznější ukázkou nového vizuálního stylu, jak jej už režisér Michael Thurmeier zmínil.

„Skutečně je to zdaleka největší změna, kterou jsme od předchozích čtyř filmů Doby ledové vůbec uskutečnili,“ doplňuje režisérova slova umělecký ředitel Michael Knapp.

Postavy, s nimiž se v Geotopii setkáme, jsou sice podobné těm z minulých pokračování, avšak prostředí kolem nich změnilo jejich vzhled tak, že například srst mají delší, navíc v barevných odstínech Geotopie.

„Jsou tudíž mnohem zářivější a působivější než postavy, které známe z dřívějška,” říká umělecký ředitel Michael Knapp. „V »normálním« světě se extravagantně vyjímají, ale do Geotopie zapadnou báječně.“

Film Doba ledová 5 – Mamutí drcnutí vyjde v druhé polovině listopadu také na DVD a na Blu-ray.

jik, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Doba ledová: Veverčák Scrat a jeho kamarádi míří do Geotopie

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci