Jak bojovat proti slimákům? Neustále!

24.5.2016 00:00   |   Bydlení
Každý zahradník má svůj zaručený způsob, jak se zbavit slimáků. Nikomu se to však stoprocentně nepodařilo. Existují ale způsoby, které fungují více než ostatní. Bojovat ale třeba pořád, neustávat...

slimáci

Slimák (Limax) je rod suchozemských nahých plžů z čeledi slimákovití. Slimákům se nejlépe daří ve vlhku a dešti. Mají rádi temné stinné prostředí a teploty kolem 13 až 18 °C. Přes den se skrývají a aktivní začínají být se soumrakem a poklesem teplot.

V několika posledních letech se u nás rozšířil rezavý plzák španělský (Arion lusitanicus). Poznáte ho podle hnědo-oranžového zbarvení. Nejúčinnější jsou zásahy proti slimákům brzy z jara, kdy jsou mladí a ještě nekladou vajíčka.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

I malá zahrada umí udělat velkou radost
Česko obývá národ pěstitelů bylinek a květin
Jak nově obohatit naši zahrádku?

Zajímavostí a motivací situaci řešit je, že dospělý jedinec zkonzumuje za sezónu až 1 kilogram rostlinné hmoty.

Sbírejte, sbírejte, sbírejte

Nejlépe se slimáků zbavíte sbíráním. Ideální doba ke sběru je po ránu nebo za soumraku, kdy je vidět a slimáky ještě vysoké teploty nezahnaly do podzemních úkrytů.

Způsob sběru i likvidace si musí každý přizpůsobit své povaze a možnostem.

Tvořte bariéry

„Kolem záhonů je vhodné vytvořit ochrannou bariéru nebo záhon vyvýšit. Plži nepřelezou přes vyšší hradbu s hrubým povrchem,“ radí Radovan Bureš z Briggs&Stratton, distributora techniky pro naše zahrady.

Zahrádkářská latina přináší několik zaručených receptů, jak se slimáků zbavit - pivo, kachny, sůl, pichlavé bariéry i zahradní jezírko…

Sázejte, co slimákům nechutná

„Dobrou strategií se jeví, když na zahradě vysadíte některé z rostlin, které slimáci nemají rádi. Tyto rostliny mohou být například na okrajích záhonů,“ doplňuje Radovan Bureš, Briggs&Stratton.

Slimákům podle nejrůznějších pramenů nechutná či vadí levandule, kopr, šalvěj, česnek, bodláky, měsíček, kostival, chrpa, hortenzie, pivoňka, pelyněk, petržel, tymián, kosatec a některé okrasné traviny.

Z tohoto výčtu by si měl být schopen vybrat každý a možná že přidáte některý svůj zaručený odpuzovač.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak bojovat proti slimákům? Neustále!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci