Ne a ne zhubnout? Asi jste špatně zvolili předsevzetí

4.3.2016 00:00   |   Hubnutí
Máte vůli, plán, cíl. Všechno by mělo fungovat, říkáte si. Ale štíhlejší postava, lepší kondička a zdravější životní styl pořád nikde! Možná je chyba v tom, jakým způsobem jste si vaše předsevzetí zvolili.

hubnutí

Možná si říkáte, že na tom nic není. Řeknete si, čeho byste chtěli dosáhnout, a začnete podnikat praktické kroky, které vás k vytyčeným metám přiblíží. Jenže stanovit si je správně je složitější, než by se mohlo zprvu zdát. A také je to pro zdolání cesty k úspěchu zásadní!

Správná formulace toho, po čem toužíte, vám pomůže efektivně plnit dílčí krůčky a výrazně snížíte pravděpodobnost, že vaše snahy navzdory chvályhodným úmyslům skončí nezdarem.

Cíl musí být konkrétní

Budu jíst zdravěji. Chci mít figuru jako vytesanou z kamene. Nebudu už dodělávat zadané úkoly ve stresu a na poslední chvíli.

Což o to, všechny takové cíle jsou jistě obdivuhodné, ale jejich slabina je v tom, že nejsou dostatečně konkrétní.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máte hlad? Možná to není pravda!
Překotné hubnutí přináší víc škody, než užitku
Už se ví, proč při dietách hřešíme

Co si přesně představíte pod tím, že budete jíst zdravěji? Odepřete si sladké? Zařadíte do svého jídelníčku více takzvaných superpotravin? Nebo to pro vás znamená pravidelné stravování, menší porce a zákaz nočních nájezdů na lednici?

Jak vidíte, takové přání je možné vykládat různě. Buďte proto specifičtější. Například:

  • Alespoň čtyřikrát týdně budu večeřet ovoce a zeleninu a nebudu už nic jíst po dvacáté hodině.
  • Najdu si čas na posilovnu každé úterý a pátek.
  • Pořídím si „úkolníček“, který budu pravidelně kontrolovat a odškrtávat si z něj splněné položky.

Neukládejte si to, co nemůžete splnit

Vycházejte vždy ze své reálné situace a nenakládejte si na svá bedra něco, o čem již dopředu víte, že to nemůžete splnit.

Pokud jste se ze všech sportů dosud nejpoctivěji věnovali takzvanému gaučingu, pak asi sotva budete mít za měsíc kondičku jako světový sprinter. Stejně jako se z vás hned nestane štíhlá modelka, pokud nyní nosíte oblečení spíše v nadměrných velikostech.

Zvažte především čas a energii, jaké můžete na plnění svého snu reálně vynaložit. Přepínání vlastních sil zákonitě vede k frustraci a pocitu zklamání.

Velký cíl rozložte na dílčí mety

Velký cíl se vyplatí rozložit na dílčí, krátkodobější úkoly, jejichž splnění pro vás nebude dalekou hudbou budoucnosti, ale naopak něčím, co budete mít při troše vůle na dosah ruky.

Jednotlivé minicíle, které pro vás budou v krátkodobém horizontu schůdnější, mají důležitou funkci – když uvidíte, že se vám daří, nebude tak snadné polevit a získáte motivaci pokračovat v započaté cestě dál.

Nejen CO, ale také JAK

Nestačí si jen zvolit přiměřený cíl, musíte mít představu, jak to provést. To spočívá hlavně v tom, že si vytvoříte plán a postup či jen pravidla, kterých se budete držet.

Málokdo má však v dnešní době a při celkové pracovní, studijní i osobní vytíženosti čas lámat si hlavu promýšlením detailních programů.

Spoustu informací, rad, tipů a také motivačních programů a tréninkových plánů si pro vás připravil projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Zdraví jako vášeň. Ten může být dobrou oporou vašemu snažení.

Na začátku své cesty za štíhlejší postavou, lepší kondičkou a zdravějším životním stylem si dejte načas a prvotní fázi, kdy rozmýšlíte nad změnou, neodbývejte. Čím pečlivější bude příprava i zhodnocení vlastních předpokladů a možností, tím vyšší jsou šance, že vytrváte v té praktičtější části „naostro“.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Ne a ne zhubnout? Asi jste špatně zvolili předsevzetí

Hubnutí

5.3.2017   |   20:25   |   od: Adéla
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo neznáte levnější způsob hubnutí? Nemáte nějaký levnější tip? Děkuji.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 5. 3. 2017 20:25
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci