Už se ví, proč při dietách hřešíme

28.5.2013 00:00   |   Hubnutí
Znáte to – snažíte se zhubnout pár kilo a jíte nízkokalorické potraviny. Říkáte si, že ty bez cukru jsou skoro stejné a možná i lepší těch, co cukr obsahují. Ale něco vám přesto našeptává, že to není tak úplně pravda.

deta

Skutečně tomu tak není. Potvrdila to odborná studie Dukeovy univerzity v americkém Durhamu, jejíž závěr praví, že mozek dokáže určit kalorickou hodnotu potravin, ačkoli chuťově vyjdou nastejno.

Tým univerzitních vědců zjistil, že kalorie v našem těle nezávisle na chuti aktivují takzvané centrum odměn v mozku. Takže, pokud při dietě nedochází k aktivaci tohoto centra odměn, budete se střetávat s nutkáním dietu přerušit a potřebnou odměnu získat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zhubněte chronologicky, po francouzsku
"Vodnaté" potraviny nám pomáhají hubnout
Překotné hubnutí = víc škody, než užitku

Odměny jsou důležité

Na principu odměny a trestu fungují všechny složitější organismy. Snad nejvíce to je zřejmé na našich psích kamarádech. Každý, kdo vlastní psa, ví, jak ho motivovat, aby se naučil povely. Odměna – pamlsek, pochvala. A naopak trest za to, co nechceme, aby si pes zafixoval.

U lidí je samozřejmě situace složitější. Nicméně, princip zůstává podobný. Vždyť rodinné vzorce působí tak, že dítě odměňujeme láskou a přízní za chování, které chceme, aby opakovalo. Chceme, aby dodržovalo to, co považujeme za správné a hodnotné. Když přinese ze školy jedničku, je pochváleno a odměněno naší láskou. Za pětku se na něho zlobíme...

„Takto vzniká hodnotový systém. Je to jakási mapa, podle které se pak dospělý pohybuje ve světě. Rozdíl je jedině v tom, že systém odměn a trestů si člověk poskytuje sám – pokud je tedy skutečně psychicky vyspělý,“ popisuje princip odměn psycholog MUDr. Jan Kozák.

dort

Jízda pro občerstvení

Jistě znáte situaci, kdy se například rozhodnete pro výlet s přáteli, k čemuž pochopitelně patří i zastávky na trase – kiosky a restaurace, kde se občerstvíte, chvíli poklábosíte. Je to jakási odměna sobě samým za námahu.

„Existují psychické odměny, které fungují na principu dobrého pocitu většinou doprovázeného v těle vyplavenými látkami, endorfiny. Toho můžeme dosáhnout kdykoliv uděláme něco, co považujeme za dobré a co nás opravdu těší či co je nám příjemné. Podvědomě k tomu inklinujeme tím, že opakujeme zažité vzorce, které zahrnují odměnu,“ vysvětluje MUDr. Jan Kozák.

Tělo dietou neošidíme

Také tělo si říká o svou odměnu na tělesné úrovni – v odborné studii to prokázali právě vědci ze zmíněné Dukeovy univerzity v americkém Durhamu, když zjistili, že organismus si žádá svou kalorickou odměnu, ať chceme či nikoliv.

Jestliže totiž sníme něco kalorického, aktivuje se v mozku zmíněné centrum odměn, což v případě diety, kdy konzumujeme nízkokalorické pokrmy, dlouhodobě není naplněno. Člověk pak náhle dietu poruší, i když si třeba vyčítá, že neměl dostatek pevné vůle.

Pokusme se tedy mozek odměnit nikoli nezřízeně, ale v rámci diety – vědomě a záměrně. Možná pak dietu vydrží mnohem snadněji.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Už se ví, proč při dietách hřešíme

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci