Recepty pro zdravý jarní detox

2.3.2016 00:00   |   Wellness
V dobré náladě a pokud možno ve zdraví bychom po zimě měli vítat jaro a náležitě si ho užít. Podařit se nám to může díky tipům a receptům pro zdravou jarní detoxikaci organismu. Navíc, zvolíme-li k tomu i prospěšné potraviny.

detox

V zimním období jsme k nemocem a ztrátě energie náchylnější, než v jakékoliv jiné roční době. Různé bacily a viry nabourávají naši imunitu a oslabují ji.

Vyzkoušejte recepty pro zdravou jarní očistu organismu, ať už se jedná o úpravu jídelníčku, správný pitný režim či pohyb – třeba jen o svižnou chůzi...

Upravte jídelníček

Každý den tělo zbytečně zatěžujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Náročný, rychlý a často stresující životní styl způsobuje, že jsme nutričně podvyživení a chybí nám v jídelníčku pestrý výběr zeleniny, ovoce a dalších vhodných potravin.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Půst prospěje zdraví, regeneraci a kráse
Jarní očista organismu: ano či ne?
Chůze je pro zdraví prospěšnější než běhání

Konzumace vysoce kalorických potravin s nízkou nutriční hodnotou, jako je například bílé pečivo, znamená zátěž pro organismus, kdy se nám pak nedostává potřebné energie k běžným činnostem.

Podobné je to s nadměrnou konzumací živočišných bílkovin, které se nacházejí v masných i mléčných výrobcích. A rovněž s nadměrným užíváním rafinovaných cukrů, obsažených zejména ve slazených nápojích, sladkostech, ale také v pečivu.

Zkuste na nějakou dobu – zpočátku třeba jen několik dní – z jídelníčku odstranit potraviny zatěžující organismus a k tomu zároveň zlepšit svůj pitný režim tím, že do něho zařadíte více vody nebo neslazených zeleninových či ovocných šťáv.

To, jakou délku detoxikace těla si zvolíte, záleží pouze na vás. Někdo má organismus zanesený více, jiný snáší nezdravá jídla lépe. Zajímavé tipy, jak jídelníček upravit a doplnit jej o chutné a přitom zdravé pokrmy naleznete například na www.tescorecepty.cz. „V nabídce máme mnoho zdraví prospěšných potravin, na které v běžné obchodní síti často nenarazíte,“ upozorňuje Peter Siwiec, nákupčí sortimentu speciální výživy obchodního řetězce Tesco: „Patří mezi ně desítky druhů ovoce, zeleniny, přírodní sladidla a výrobky bez přidaného cukru, bezlepkové potraviny či bezlaktózové produkty.“

Zlepšete pitný režim

„Při detoxikaci organismu zůstává neměnné jedno pravidlo: Dodržovat dostatečný pitný režim, aby mohly být z těla vyplaveny všechny škodlivé látky. Ideální je pít vodu, případně speciální čaje ze směsi bylinek jako je třeba ostropestřec, pampeliška, zeměžluč, pelyněk a řebříček. Výborná je i kopřiva nebo senna v případě zácpy,“ říká výživová poradkyně, dietoložka Mgr. Zuzana Pavelková Šafářová.

„Osobně si pitný režim zpestřuji koktejlem z čerstvých šťáv rajčat, jablek, dýně a citrónu v poměru zhruba 2:4:2:1,“ dodává Mgr. Zuzana Pavelková Šafářová. „Detoxikaci organismu pak docílíte zvýšenou konzumací ovoce nebo zeleniny.“

Přidejte pohyb

Ke zdravému životnímu stylu patří i pohyb. Najděte si alespoň dvakrát týdně čas na hodinku cvičení nebo běhání, ať už ve fitness centru, doma či venku.

Nezapomínejte ani na obyčejnou chůzi. Pokud máte možnost, jděte pěšky například část cesty do práce či z práce.

Věřte, že organismus se vám za pohyb odvděčí a budete se cítit mnohem lépe. Odměnou vám bude nejen zdravé tělo, ale i čistá mysl a spousta energie.

TIP: Jarní detoxikace v praxi

ZELENINOVÁ POLÉVKA

Po dobu 2 až 3 dnů se doporučuje konzumovat zeleninovou polévku – nejvhodnější zeleninou je pórek v množství 0,5 až 1 kilogram denně (lze přidat i mrkev, celer, petržel, brokolici, cibuli, červenou řepu).

Postup přípravy je velmi jednoduchý: Z pórku odkrojte konce tmavě zelených částí, ponechte celou bílou část a světle zelenou dle úvahy. K pórku můžete přidat ještě mrkev, celer, petržel, brokolici, cibuli, červenou řepu. Očištěnou zeleninu vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a nechte povařit nepřikryté po dobu 20 až 30 minut. Pak vývar slijte a zeleninu dejte do misky.

Vlažný nebo ohřátý vývar (vždy jeden šálek) konzumujte každé 2 až 3 hodiny.

V čase hlavních denních jídel (nebo kdykoliv budete mít hlad) vždy snězte přibližně půl šálku uvařené zeleniny, kterou zakapejte extra panenským olivovým olejem a citrónovou šťávou a střídmě ochuťte solí a pepřem – dle libosti můžete posypat nasekanou petrželkou.

Pokud vám večer vyhládne, dopřejte si buď porci bílého masa (krůtí či kuřecí) nebo ryby (120 až 180 gramů), anebo přibližně tři kousky zeleniny podušené v páře, s trochou olivového oleje.

JABLEČNÁ DIETA

Snídaně: Jedno jablko vcelku, jen vykrájené.

Oběd: 2 až 3 jablka nastrouhaná se skořicí.

Odpolední svačina: Jedno jablko vcelku, anebo sušená jablka.

K večeři si můžete vybrat: buď jablečný kompot, anebo jablečnou kaši.

Teplý jablečný kompot připravte z 1 až 2 jablek, nakrájených na "měsíčky" – spolu se skořicí a hřebíčkem je povařte ve vodě do té doby, až kousky jablek zesklovatí.

Pro jablečnou kaši nastrouhejte 2 oloupaná jablka, vložte je do hrnce, podlijte vodou, krátce poduste a přidejte 0,5 lžičky skořice a malou špetku mletého hřebíčku. Jablečnou kaši podávejte teplou.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Recepty pro zdravý jarní detox

jarní detoxikace

17.3.2016   |   11:05   |   od: Jana
S článkem souhlasím, pro detox doporučuji ostropestřec mariánský a také houbu reishi. Pomáhá na trávení a reishi zase zvyšuje imunitu a má mnoho prospěšných látek. Reishi (ganoderma lucidum / lesklokorka lesklá), známá například i jako ling-zhi, je jedním z nejstarších přírodních prostředků, používaných v tradiční činské medicíně.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 17. 3. 2016 11:05
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci