Saunu jistě znáte, ale umíte se saunovat?

8.12.2015 00:00   |   Wellness
Umí zrelaxovat tělo i duši po dlouhém dni. A především v zimě je pro své prohřívací účinky velmi vyhledávaná. Sauna. Víte, jak na ni?

sauna

Pokud si chcete naplno užívat blahodárných účinků sauny, tak je ale důležité dodržovat určitá pravidla, aby zdravotní a relaxační účinky byly co největší.

Blahodárné účinky sauny jsou lidem známé již stovky let. Domovskou zemí je Finsko, kde je saunování přímo součástí života – je považováno za společenskou událost a možnost trávení volného času s přáteli.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Už zase bacily útočí ze všech stran
Jóga pro líné a ještě línější
Chystáte se na hory? Naplánujte i ozdravnou kúru

Do sauny chodíme, abychom ze sebe vše pěkně vypotili. „Pravidelné saunování má především preventivní význam. Dochází k posílení odolnosti organismu, zejména proti nemocem horních a dolních cest dýchacích,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt z Prozdravi.cz.

S nemocí NE!

„Při zvýšeném pocení se tělo více zbavuje škodlivých zplodin metabolismu. Podpůrně se saunování používá též k prohřátí kloubů, rovněž pomáhá zvýšit zásobování organismu kyslíkem,“ připomíná odborník.

Do sauny není vhodné chodit, když jste jakkoliv nemocní nebo krátce po nemoci, kdy je tělo stále ještě oslabeno. Pro systematickou regeneraci celého těla je nejlepší saunu navštěvovat jednou týdně, pravidelně po celý rok.

Do sauny se chodí zásadně za sucha, protože suchá pokožka se lépe potí. Rozhodně nedoporučujeme saunovat se v plavkách, protože se mohou rychle zapařit a způsobit tak kožní problémy. Vhodné je přikrýt se bavlněným prostěradlem.

Jak dlouho?

V různých saunovacích manuálech se uvádí, že se má saunovat 3x po 15 minutách. Ve Finsku byste ale s tímto nepochodili. Zde se razí zásada - poslouchej své tělo. V saunách zde nenajdete například ani přesýpací hodiny. Nejlepší je totiž určit si vlastní čas, který je pro tělo příjemný.

„Před vstupem do sauny se osprchujte, osušte a vejděte ihned dovnitř. Při pocení je dobré si jemně masírovat pomocí kartáče či mořské houby. Dobu saunování je třeba zvolit podle svých pocitů, ale s ohledem na to, že doporučená doba pocení je 15 minut,“ radí Tomáš Andrt.

„Po saunování tělo ochlaďte studenou vodou, potom je třeba se dobře usušit a malinko protáhnout. Během odpočinku je nutné důsledně doplňovat tekutiny. Za ideální považujeme, pokud celý proces zopakujete celkem třikrát, “ doporučuje PharmDr. Tomáš Arndt.

Při saunování ležte, jen tak docílíte rovnoměrného prohřátí. V sedě se může začít točit hlava. Pokud vás již začíná při dýchání pálit, dobrým trikem je si přes nos a pusu dát buď prostěradlo, nebo dlaň ruky.

Děti a sauna

Saunování je vhodné i pro děti. Je doporučováno jako součást prevence proti nemocem již od tří let věku. Důležité je si ale pamatovat, že dětské tělo se zahřívá mnohonásobně rychleji než dospělí jedinci.

Teprve až v deseti letech se zahřívání přibližuje dospělým. Do 6 let by dítě mělo v sauně být 40 %, dítě ve věku 7-10 let asi 65 % doporučené doby pobytu dospělých v příslušné sauně.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Saunu jistě znáte, ale umíte se saunovat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci