Trénovat paměť by měl každý nad 25 let

6.11.2019 00:00   |   Wellness
Také už si nemůžete vybavit, kam jste položili klíče od auta? A kolikrát jste požádali kolegu, aby vám zavolal nad mobil, který se někam schoval? Vězte, že to není normální…

paměť

„Trénovat paměť by měl každý, komu bylo 25 let. V tomto období se totiž začíná paměť zhoršovat,“ říká Kvetoslava Hošková, mentorka klinické praxe z oddělení geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze.

Nejdřív jenom nevíme, kam jsme co položili, jak se jmenuje člověk, se kterým jsme včera mluvili… Za pár let je to pro nás normální a odmítáme si připustit, že nějakou poruchu paměti máme.

Cvičit neustále

Jsou profese, které svou „hlavu“ musejí trénovat neustále. Jsou to třeba hudebníci, dále lidé, kteří se živí překladatelstvím nebo třeba piloti dopravních letadel. „U nich je velká pravděpodobnost, že jim dobrá paměť vydrží až do vysokého věku,“ říká Kvetoslava Hošková.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vědci: Nespavost patrně zkracuje život!
Mikrospánek? Zničí dovolenou i život!
Ze spáče se stává nebezpečné monstrum!

Cvičit bychom měli neustále všechny myšlenkové procesy a úkony, které nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si, učit se a přizpůsobovat se neustále se měnícím podmínkám prostředí. Třeba luštit křížovky, hodně číst, naučit se každý den alespoň pár slovíček cizího jazyka.

Pomoc zdravým i nemocným

U seniorů je pak trénink těchto kognitivních funkcí zaměřený převážně na trénování paměti, čímž se podílí i na budování tzv. rezervní mozkové kapacity, která dokáže u jedné části seniorů kompenzovat devastující následky cévní mozkové příhody, úrazu mozku či demence.

„Preventivně tedy pomáhá zdravým seniorům, kteří problémy nemají, ale v průběhu času mohou mít. Je dobré být na to připravený,“ připomíná mentorka.

„U druhé části seniorů, u které již došlo k projevům demence, a mají například poruchy paměti v důsledku Alzheimerovy nemoci, se snažíme vhodným kognitivním a fyzickým tréninkem zpomalit proces postupného zhoršování mentální výkonnosti,“ dodává Kvetoslava Hošková.

Některá cvičení lze absolvovat i v domácím prostředí, např. v knihkupectvích se prodávají různé knihy nebo sešity k trénování paměti od českých i zahraničních autorů. Na internetu jsou rovněž ke stažení materiály, nebo existují PC hry a aplikace pro tablety.

Počítač pomůže

„Pokud se trénuje například paměť pomocí počítačových programů, tak řada z těchto programů má možnost grafického vyjádření, kde přímo vidíte, jak se vaše schopnosti zlepšují,“ vysvětluje odbornice s tím, že i trénink podle učebnice objeví vaše skryté schopnosti.

Důležitá je pravidelnost - minimálně 20 minut denně a při prvním neúspěchu to nevzdat. „Zvládnout mnemotechniky chvíli trvá, ale pokud se je naučíte používat, můžete se pustit do souboje se zdatným netrénovaným soupeřem a získat si tak jeho respekt,“ uzavírá Kvetoslava Hošková.

Závěrem malý testík

Pokuste se doplnit číslovky do níže uvedených rčení tam, kde je vytečkované místo.

Jako kdyby seděl na … židlích.
Byl jako … kolo u vozu.
Byla v… nebi.
Zabili … mouchy ... ranou.
Musíme táhnout za … provaz.
Když se … perou, … se směje.
… vlaštovka jaro nedělá.
… řemesel, … bída.
Kdo šetří, má za…
… od … pojde.
… opakovaná lež se stává pravdou.
Když … dělají totéž, není to totéž.
Lepší … vyhořet, než se … stěhovat.
… nic umořilo osla.
… měř, … řež.
… vyhrání z kapsy vyhání.
Pro … kvítí slunce nesvítí.
Kůň je … hříbětem, člověk … dítětem.
… jsi dole, … nahoře.
… nevstoupíš do stejné řeky.
Kam šlápne, tam … let tráva neroste.
Jeden za … , druhý bez … za …

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Trénovat paměť by měl každý nad 25 let

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci