Vědci: Nespavost patrně zkracuje život!

30.8.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Pokud trpíte nespavostí, vyhledejte pomoc raději dříve než později, tvrdí odborníci zaměření na spánek. Z výzkumu, který nedávno proběhl v USA, vyplývá, že celých 30 procent Američanů trpí poruchami spánku a tím si nejspíš zkracují život.

Vědci: Nespavost patrně zkracuje život!

Pokud jde jen o pár bezesných nocí, dokáže se s nimi většina lidí vypořádat. Ale aby se problémy se spaním neprotáhly na celé měsíce a roky, je zapotřebí prevence.

Začněte bojovat včas

„Pokud se potížím se spaním včas nepostavíte, může být o to těžší zaběhnutý cyklus nespavosti přerušit. Jak kognitivně behaviorální terapie, tak léky na předpis prokazatelně zabírají," tvrdí Katherine Sharkey, odborná asistentka Alpert Medical School při Brownově univerzitě.

Může vás zajímat

Ženy, které svým protějškům zazlívají,
že chodí „na jedno“, dělají chybu.
Měly by spíš jít s nimi:

PIVO PROSPÍVÁ I ŽENÁM. NEJEN NA KOSTI

„Jedním z principů behaviorální terapie je, že nespavost je naučeným chováním," pokračuje Katherine Sharkey. „Je potřeba přerušit asociaci mezi tím, že ležíte v posteli a snažíte se usnout, a tím, že nespíte. Nespavost může převzít vládu nad vaším životem."

Potíže ohrožující organismus

„Během spánku se detoxikuje organismus a zotavuje se imunitní systém," vysvětluje Lisa Shives, praktická lékařka a ředitelka v Northshore Sleep Medicine v americkém Evanstonu.

Dlouhodobá nespavost podle ní může "ztropit boží dopuštění s tělem i myslí". Doktorka Lisa Shives hovoří o tom, že nespavost může být spojována s nemocemi, jako jsou diabetes, onemocnění srdce a rakovina. Může vést k depresím a potížím v oblasti kognitivních procesů (poznávací procesy) a také zřejmě zkracuje život.

Šestiletý výzkum, do kterého se zapojil milion dospělých osob ve věku od 30 do 102 let, zjistil, že lidé, kteří spali méně než čtyři hodiny denně, měli vyšší úmrtnost než lidé, kteří spali denně šest až sedm hodin.

O tématu rakovina:

Co děláte, aby nepostihla vás?
Pozor na solária!
Umíte nemoci předcházet?

Diagnóza: insomnie

Diagnostika insomnie (nespavost), která je charakterizována potížemi s usínáním nebo s přerušovaným spánkem či ranním probuzením, kdy se člověk necítí odpočatý, také bere v úvahu výchozí podmínky, jako jsou deprese nebo bolest. „Téměř vždy říkám lidem, aby nejdříve vyzkoušeli behaviorální terapii," říká Katherine Sharkey.

„Mám ale pacienty, kteří dlouhodobě užívají hypnotika (uspávací prostředky) a nesmírně jim to svědčí. Jenže také existují lidé, kteří kvůli nim odešli z práce. Může být velmi těžké zbavit se návyku a nakonec stejně také spíte jen pár hodin denně."

Léky jsou kontraproduktivní

Krom toho léky jako například antihistaminika či hypnotika mají na některé pacienty vedlejší účinky. Navíc Michael Perlis, odborný asistent psychiatrie na univerzitě v Pensylvánii, tvrdí, že léky jsou kontraproduktivní v behaviorální terapii, u které může trvat osm týdnů, než se projeví její účinky.

Specialisté na behaviorální terapii učí lidi, jak zdravě prospat celou noc, a zároveň je upozorňují na důležitost cvičení, dobrých návyků i faktorů prostředí spolu s relaxačními technikami.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Vědci: Nespavost patrně zkracuje život!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci