Na kolik vyjde vánoční úklid od profesionálů?

2.12.2015 00:00   |   Bydlení
Taky to znáte? Každý rok si plánujete klidné Vánoce a každý rok vás to nakonec tak trochu semele. Napéct cukroví, pořídit dárky, uklidit… Minimálně s tím posledním si ale můžete nechat pomoci od profesionálů. Jak na to a na kolik vás to vyjde?

úklid

Pořádek je potřeba udržovat po celý rok a ne vždy to časově stíháme. Před Vánoci je ale situace ještě horší, protože chtě nechtě máme pocit, že musí být naklizeno víc než jindy.

Možná se vám myšlenka vánočního úklidu, tak jak ho prožívají naše babičky, zdá zastaralá. Ale ruku na srdce, většina z nás nakonec stejně podlehne a s blížícím se Štědrým dnem začne zběsile gruntovat, a akorát se tím zbytečně stresuje.

Plusy a minusy

Využít na úklid služeb profesionálů už dávno není výsadou těch nejbohatších. Hlavním argumentem pro je především značná časová úspora. „Uklidit například byt 3+1 se vším všudy zabere 10 až 14 hodin času, a to nemluvíme o rodinných domech, kde to může být až dvojnásobek,” vysvětluje Pavla Rýznarová z portálu Ušetřeno.cz.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Úklid je boj na mnoha frontách. Znáte je všechny?
Tipy, jak vyzrát na nepořádek v kuchyni
Jak udržet čistotu a lad v koupelně?

Profesionálové naopak budou s úklidem hotovi během jednoho až dvou pracovních dnů - podle toho, jak moc hloubkový úklid si objednáte. Vše se ale bude odehrávat v době, kdy vy budete v práci a jen se budete těšit na návrat do nablýskaného domova.

Úklid od profesionálů bude navíc důkladný a díky speciálním prostředkům a trikům vás zbaví i nečistot, které jste už považovali za beznadějně zašlé. Kouzla umí například se spárami v koupelně, vodním kamenem, koberci nebo mastnou špínou v kuchyni.

Největším a nejčastějším argumentem proti je cena úklidové služby. Na druhou stranu, úklid není zadarmo, ani když ho zvládáme sami.

Jak je to s náklady?

„Náklady na základní čistící prostředky pro celou domácnost vás budou stát okolo 1400 Kč, ale samozřejmě s nimi uklidíte víckrát než jednou,” říká Pavla Rýznarová.

Za jednorázový úklid jako je třeba ten vánoční dáte podle ceníků uklízecích společností od 130 do 250 Kč za hodinu (někdy se náklady počítají podle uklízené plochy nebo jsou i ceny za jednotlivý úkon). Připravit byste se tedy měli na částku přibližně okolo 2000 Kč.

Ceny za průběžný úklid pro stále zákazníky jsou obvykle nižší. Umývání oken či praní koberců a čalounění nebývá v běžném úklidu zahrnuto a je potřeba se na něm domluvit zvlášť.

Zásah do soukromí?

„Nechci nikoho cizího do soukromí“ - to je spíš předsudek, který vám vyvrátí hned první úklid. Lidé, kteří vykonávají úklid na zakázku, jsou profesionálové. V domácnosti budou sahat jen na to, co je bezpodmínečně nutné k tomu, aby splnili vámi zadané požadavky. Nikdo vám nebude prohledávat šuplíky nebo prohlížet rodinná alba.

Pokud klady převáží, pak už na nic nečekejte a rovnou se vrhněte do výběru úklidové firmy. Pokud máte v okolí známé, kteří už úklidové služby využívají, je to ideální situace. Není nad osobní doporučení. Ale dobře poslouží i internet, kde najdete nejen nabídky ale i recenze.

Jak vybírat

Vybírat můžete mezi službou od agentury nebo lidmi, kteří dělají na sebe. Nedá se říct, že je jedna varianta lepší či horší. Spíše vždy hleďte právě na reference, které o kvalitě prozradí nejvíce.

Zjistěte si předem:

  • Jsou v ceně zahrnuty čisticí prostředky, nebo budu k základní sazbě muset doplácet?
  • Je nabízená cena konečná, nebo k ní bude účtováno ještě cestovné a další poplatky?
  • Je agentura/osoba pojištěná, pokud by vám při úklidu něco rozbila nebo způsobila nějakou škodu?
  • Co je zahrnuto v běžném úklidu a co si budete muset domluvit jako službu navíc?

TIP na závěr:

Až si vánoční úklid vyzkoušíte, nestyďte si přiznat, že vám vyhovoval a že byste si službu nejradši objednávali celý rok. Představte si, že ročně získáte desítky hodin navíc pro sebe či svou rodinu, a to za ty peníze navíc stojí.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Na kolik vyjde vánoční úklid od profesionálů?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci