Podle čeho vybírat nábytek a doplňky do ložnice

7.10.2015 00:00   |   Bydlení
Ložnice patří společně s koupelnou k nejintimnějším částem bytu. Víte, co si do ložnice pořídit a podle čeho vybírat, abyste se v ní cítili příjemně?

postele

Když mluvíme o ložnici, jako první člověka napadne postel. Obvykle máme po ruce či v oku rozměry místnosti a svoje, víte zhruba jaký materiál zvolit. Ale když se obrátíte na odborníka, obvykle mu to nestačí, aby vám poradil, co vybrat.

Musí léta dobře sloužit

„Vzhled vaší budoucí postele je samozřejmě důležitý, ale neměl by být na úkor kvality a funkčnosti. Neupínejte se proto k jedné představě o posteli,“ radí Jakub Šoufek z Johann Malle, společnosti, která vyrábí kvalitní matrace a postele ruční výroby.

Může vás zajímat

Jaký nábytek do koupelny
Dobře se vyspat. To je přece něco!
Zima za dveřmi, mýty o vytápění

„Snadno pak opomenete další prvky, které jsou při výběru nové postele důležitější. Hlavními aspekty při výběru by mělo být pohodlí a kvalita konstrukce. Kvalitní a robustní rám postele vám zajistí, že bude lůžko věrně sloužit desítky let, aniž by začalo vrzat. Nejlepším materiálem je pak pevné vysušené masivní dřevo.“

Jak vysoko spát?

Vyšší postel má hned několik výhod. Jednak se z ní lépe vstává, což ocení starší lidé a všichni ti, kdo mají problémy s klouby, nebo třeba těhotné ženy. A navíc čím výše uleháte, tím vyšší je i kvalita vzduchu, který v noci dýcháte.

„U země se totiž drží prach, bakterie a také průvan i zima od podlahy. Výhodu poskytují třeba moderní kontinentální postele, které se skládají z divanu, matrace a povrchové matrace, díky které můžete regulovat výšku postele,“ připomíná Jakub Šoufek.

Noční stolek a ložní prádlo

Praktickou nezbytností každé ložnice jsou noční stolky. Nejlepší místo pro ně je po obou stranách postele, kde se stávají funkčním odkládacím místem na rozečtenou knihu, sklenici s vodou, telefon či budík.

Jejich vzhled by měl ideálně ladit s postelí a tvořit tak jednotný styl, aby nenarušoval barevnou linii ložnice.

„Ložní prádlo na kvalitě spánku nese také svůj podíl. Vybírejte proto nejlépe kvalitní přírodní materiály, jako je bavlna, len, hedvábí či vlna. Barvy volte přírodní a tlumené v zemitých odstínech, jako je bílá, béžová, karamelová nebo hnědá. Vyvarujte se červené a jiných příliš jasných barev,“ radí Jakub Šoufek.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Podle čeho vybírat nábytek a doplňky do ložnice

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci