Těhotné ženy o nebezpečí alkoholu většinou vědí, přesto riskují

21.10.2015 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Alkohol, který budoucí matka vypije během těhotenství, může poškodit plod – to se již dnes všeobecně ví. Přesto výsledky průzkumů dokazují, že je stále mnoho mladých žen, které si takové nebezpečí plně neuvědomují.

těhotenství a alkohol

Vypitý alkohol může například způsobit takzvaný fetální alkoholový syndrom (FAS). Jde o soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu, které vzniknou následkem konzumace alkoholu v těhotenství.

„Hlavními příznaky fetálního alkoholového syndromu jsou zpomalený vývoj plodu, podvýživa, nevyvinutá hlava a mozek, poškozený zrak i sluch a různé tělesné odchylky. Už po narození se u těchto dětí projevuje slabý sací reflex, alkoholové abstinenční příznaky, dráždivost a poruchy spánku,“ vysvětluje gynekolog doc. MUDr. Jaroslav Hinšt, CSc.

Většina souhlasí, ale...

S tím, že je v těhotenství většina rizik spojována s konzumací tvrdého alkoholu, souhlasí dvě třetiny lidí v České republice i na Slovensku. Avšak ve Slovenské republice odmítají jakékoli pití alkoholu v těhotenství výrazně častěji než v ČR. Konkrétně: 77 procent Slováků se ztotožňuje s tím, že by žena v těhotenství neměla pít vůbec žádný alkohol, zatímco u Čechů je to jen 64 procent.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Nedostatek jódu v těhotenství ohrožuje dítě
Chcete zdravé miminko? Myslete jídelníček!

Češi více než Slováci souhlasí s tím, že občasné pití alkoholu (v rozumné míře) v těhotenství neškodí, a kupodivu jde i o lidi, kteří mají zkušenost s těhotenstvím.

Bohužel se tak potvrzuje nezdravá tolerance české veřejnosti k nezodpovědné konzumaci alkoholu a je to v rozporu s odbornými studiemi i názory lékařů.

Stačí i malé množství

„Pokud chce matka absolutně vyloučit možnost vzniku FAS u svého dítěte, měla by se během celého těhotenství alkoholickým nápojům zcela vyhnout. Vývoj plodu může negativně ovlivnit i malé množství alkoholu, které žena během těhotenství vypije,“ dodává gynekolog.

V České republice se s alkoholismem u těhotných setkáváme spíše u starších rodiček, pocházejících převážně z nižších sociálních vrstev, nebo také u osamělých žen. Výskyt FAS se ve společnosti uvádí průměrně 1,9 na 1000 živě narozených dětí.

Většina lidí plánujících těhotenství by se na základě průzkumu vzdalo pití alkoholu v těhotenství úplně – ale síla takového „rozhodnutí“ (rozhodně ano) je opět silnější na Slovensku (83 procent) než v Česku (77 procent).

Prazdroj varuje

Z pohledu většiny Čechů i Slováků (shodně 60 procent) mají hrát významnou roli v prevenci vzniku FAS lékaři. Pouze necelých 15 procent české i slovenské populace si myslí, že by se o prevenci měli starat výrobci alkoholu.

I přes tento postoj čeští výrobci alkoholických nápojů přistupují k dané problematice zodpovědně. Například největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj na plechovkách svých výrobků jednoznačně varuje, že by těhotné ženy neměly pít alkohol.

V současnosti je povědomí o diagnóze fetálního alkoholového syndromu u české i slovenské populace bohužel velmi nízké, jak ukázal aktuální průzkum společnosti ppm factum research. Osm z deseti Čechů totiž pro výzkum přiznalo, že o diagnóze FAS neslyšelo.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Těhotné ženy o nebezpečí alkoholu většinou vědí, přesto riskují

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci