Když chcete zhubnout, vyvarujte se nejčastějších chyb

19.7.2017 00:00   |   Hubnutí
Chcete být štíhlejší, zdravější a mít pevnější tělo a navíc se chystáte zařadit do denního harmonogramu i cvičení a sport? Pak pečlivě vybírejte aktivity, kterým se budete věnovat. Nikoliv každý druh pohybu je pro zájemce o hubnutí a jeho tělesnou konstituci vhodný.

hubnutí

Při stanovování většího cíle jako například výraznější redukce váhy je často už základní chybou pouštět se do zvládnutí takového úkolu až příliš razantně.

Je třeba se mírnit v začátcích, pokud „gaučing“ dosud patřil mezi nejoblíbenější volnočasové disciplíny a lékem na nepříjemné situace byla návštěva cukrárny pro ukonejšení nervů.

A teď, když je rozhodnuto dosáhnout lákavé vidiny utuženého, krásného těla, usednete na rotoped a neslezete, dokud nebudete alespoň o čtyři kila lehčí. Tak, to je opravdu naprosto špatný začátek.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Největší bludy a pravdy o hubnutí
Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
K hubnutí potřebujete motiv, reálný cíl a radu

Přepálit start není rozumné už jen proto, že organismus se záhy unaví a vy skončíte v dřívějších zajetých kolejích.

Mnohem vhodnější je přihlédnout k realitě a zohlednit dosavadní životní styl. Podle toho si pak lze svůj cíl rozdělit do několika úkolů, splnitelných v krátkodobém horizontu.

Jestliže totiž máte problém vyjít schody do prvního patra a zadýcháváte se snad i při zavazování tkaniček, pak je lepší, když fyzickou aktivitu budete do svého života začleňovat pomalu, i když jistě. Zkrátka, chce to plán.

Možná se vám bude zdát, že takto „pomalý“ přístup podle cvičebního plánu není nic pro vás, ovšem každý pohyb je lepší než žádný. Vymýšlení tréninkových plánů není snadnou záležitostí a nikoliv každý si může dovolit platit osobního konzultanta. Naštěstí existují také dostupnější možnosti různých sportovních klubů fitness i zdravotních pojišťoven.

Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR zajišťuje projekt na podporu zdraví, kondice a prevence „Zdraví jako vášeň“. Každý zájemce tady může získat návody na propracované cvičební plány.

Není důležité mít přístup k neomezeným zdrojům, mnohem větší umění je dokázat si poradit v rámci daných možností.

zeleninaZKUSTE TO TAKÉ!

V seriálu HUBNEME S CELEBRITAMI
můžete vyzkoušet rady nejslavnějších, jak
si vylepšit postavu i dobrou mysl.

Pokud máte vyšší nadváhu, je důležité zvolit takovou aktivitu, kterou nebudete přetěžovat už tak zkoušené tělo. Nevhodné jsou sporty založené na rychlosti a hbitosti (míčové hry, jízda na kolečkových bruslích) i ty, kde tělo ztěžka dopadá na tvrdý povrch (běh, skoky).

Vlivem nadváhy je navíc snížena schopnost koordinace pohybů a stability – i z toho důvodu by vám takové sporty šly hůře. Naopak nejvhodnější je chůze, která beztak náleží k nejpřirozenějšímu a nejzdravějšímu typu pohybu.

Zdá se vám to nedostatečné? Pak jste ovšem na omylu, protože svižná, dynamická chůze vám za daného tělesného stavu prokáže nejlepší službu.

Při chůzi můžete rovněž zvýšit svůj kalorický výdej například hůlkami nordic walking. Stejně tak ideální jsou fyzické činnosti, při nichž nepracujete s celou váhou, ale jste „odlehčeni“. Jedná se například o plavání, aqua aerobic, pilates nebo třeba jízdu na kole či rotopedu, kde velká část hmotnosti spočívá na sedátku.

A než odhodlaně přejdete na nový životní styl, nezapomeňte si také pořídit kvalitní výbavu. Základem je funkční oblečení z kvalitních, prodyšných materiálů, speciální spodní prádlo, pevná obuv.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Když chcete zhubnout, vyvarujte se nejčastějších chyb

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci