Láska na kari – Helen Mirren radí: Večeři nechte až po filmu

2.9.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Kulinářské umění a originální i tradiční recepty vládnou světem. Ani na plátnech kin tomu není jinak. Gurmánskou romanci Láska na kari, nabitou chutěmi a vůněmi, servíruje film režiséra Lasse Hallströma z producentské dílny Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.

Láska na kari

Elegantní a vybraná francouzská gastronomie se ve filmu Láska na kari střetává s pikantní a vášnivou kuchyní Indie.

Madame Mallory (na titulním snímku), distingovaná a životem poněkud zatrpklá dáma v podání vynikající Helen Mirren, se jako majitelka vyhlášené restaurace Le Saule Pleureur nestačí divit, když se do jejího městečka přistěhuje indická rodina a naproti přes ulici otevře restauraci Maison Mumbai.

Video
Trailer k filmu Láska na kari... Sto chutí, jedna vášeň.

Roli Papy, patriarchy indické rodiny Kadamových a hlavního rivala Madame Mallory, ztvárnil Om Puri. Tento veterán více než 250 filmů proslul výraznou mimikou a hereckými schopnostmi jako stvořenými k tomu, aby v jedné chvíli zachytil dojemné pohnutí a v té následující vyvolal záchvat smíchu.

Papův syn Hassan Kadam (Manish Dayal) je od první chvíle okouzlen krásnou Marguerite (Charlotte Le Bon), mladou dámou, která se s jeho rodinou rychle spřátelí. Jenže, pracuje jako kuchařka v restauraci Madame Mallory...

Oba mají vášeň pro jídlo, ale Marguerite míní, že kuchaři z různých restaurací by se přátelit neměli. A přestože k Hassanovi chová jisté city, je podezíravá vůči jeho motivům a své emoce před ním skrývá.


Rivalové – Papa Kadam (Om Puri) a Madame Mallory (Helen Mirren).

Pro roli Marguerite tvůrci zvažovali několik hereček, ale když Steven Spielberg uviděl ukázky z práce Charlotte Le Bon pro francouzský varietní program, kde předvedla své komediální nadání, stala se jeho první volbou.

„Charlotte přišla, předvedla komediální skeč a já jsem si uvědomil, že mladá dáma, která je tak krásná a zároveň umí být tak vtipná, je jako delikátní soufflé, které ve filmu prostě musíme mít,” říká Steven Spielberg.

Střet odlišných kultur i odlišné... skladby koření

Schyluje se ke střetu dvou odlišných kultur i zcela odlišné skladby koření. Avšak dobré jídlo hory přenáší. Madame Mallory zjistí, jak velké nadání má její konkurent, mladý indický šéfkuchař Hassan Kadam (mimochodem, Manish Dayal v rámci přípravy na roli strávil řadu týdnů v indických restauracích jako učedník a kuchtík), a svolí k tomu, že ho vezme do učení.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep
S polibkem ohně. Tipy na romantickou večeři
Vyzkoušejte pikantní indické tandoori recepty
Kardamom pro vášeň i pohodu

Dva světy receptů a chutí v jedné kuchyni slibuje velké kulinářské dobrodružství. Zvláště pokud se ho zúčastní i krásná francouzská kuchařka z Le Saule Pleureur, distingované restaurace proslavené klasickými francouzskými lahůdkami jako je hovězí po burgundsku či holoubata na lanýžích.

Film je natočen podle románu Richarda C. Moraise, který doslova učaroval americké moderátorce, herečce a vydavatelce Oprah Winfrey. Již v roce 2010 jej prezentovala ve svém pořadu i časopise.


Hassan ((Manish Dayal) je okouzlen krásnou Marguerite (Charlotte Le Bon).

„Od první chvíle, kdy jsem si přečetla scénář, jsem věděla, že tenhle film chci produkovat,“ konstatuje Oprah Winfrey. „Jídlo pomáhá mísit různé kultury a dává nám schopnost zasáhnout do života druhých.“

Šéfkuchařské režie se ujal švédský tvůrce Lasse Hallström, který už divákům jednu okouzlující gurmánskou podívanou z francouzského maloměsta přinesl – film Čokoláda s Juliette Binoche a Johnnym Deppem v hlavních rolích.

„Madame Mallory je velká ryba v malém rybníce v zemi, kde se jídlo bere neobyčejně vážně,” vysvětluje Helen Mirren. „Je to velká profesionálka, oddaná své práci a restauraci, ale ta se bohužel stala jejím celým životem.”


Madame Mallory v kuchyni své restaurace Le Saule Pleureur.

Pracovat s Lasse Hallströmem byla pro Helen Mirren příjemná zkušenost, protože oba mají k herectví podobný přístup. On rád točí více záběrů, podporuje improvizaci a nemá rád příliš mnoho diskusí s herci o postavách před začátkem natáčení, což jí připadalo osvěžující.

Na večeři až po filmu!

Ačkoliv je Helen Mirren slavná, kritikou opěvovaná herečka a nositelka šlechtického titulu Dame, který obdržela z rukou britské královny, celý štáb ji poznal jako velmi rozumnou osobu, stojící oběma nohama na zemi. A všichni ji považovali za členku týmu.

„Helen je zemitá, chytrá a vtipná,” říká producentka Juliet Blake. „A přinesla nám nejen své herecké umění, ale i znalost Francie, svou lásku k dobrému jídlu a vrozený smysl pro humor.”


Hassan Kadam jako "nejlepší indický kuchař v celé v Evropě", což o něm všude prohlašuje jeho filmový otec.

Láska na kari je vítězstvím vášně nad předsudky, spojením dvou světů skrze přijetí a porozumění díky spojující moci dobrého jídla.

„Nechoďte na večeři, než půjdete do kina, nechte si to až po filmu,” říká Helen Mirren. „A pak se vydejte do nějaké dobré francouzské nebo indické restaurace.”

Jedinečnou gurmánskou romanci si můžete vychutnat rovněž na DVD, a to již v lednu příštího roku.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Láska na kari – Helen Mirren radí: Večeři nechte až po filmu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci