Jiří Langmajer a Ondřej Vetchý – Všiváci pod dohledem Ivy Janžurové

15.6.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Špičkový neurochirurg Miki (Jiří Langmajer) se utápí v bludném kruhu operací, alkoholu, milostných avantýr a nevěr. Jeho bratr Ricky (Ondřej Vetchý) se vrátil z české mise v Afghánistánu a má značné problémy v civilu. To je rámec nového filmu Všiváci režiséra Romana Kašparovského.

Všiváci film

Ricky po návratu z mise na plné čáře prohrává svůj boj s dluhy i s návratem k normálnímu životu. Navíc pečuje o své dvě dcery – o malou Maty (Rebeka) a dospívající Rózu (Tereza Voříšková). S tím mu pomáhá jeho matka, kterou skvěle ztvárnila Iva Janžurová.

Video
Trailer k filmu Všiváci

S osudy bratrů se pak prolínají příběhy dalších postav – Mikiho kolegy a jeho ženy, Richardova spolubojovníka z Afghánistánu Oldy (Ondřej Malý) a dvou kamarádů Vency a Emana (Jiří Mádl, Kryštof Hádek), které Richard a Olda chtějí využít ve svých plánech na získání peněz.

Každý se tak někdy zachoval

Každý se někdy musel zachovat jako Všivák. „Všiváci vyprávějí o vztahu dvou bratrů Rohanů, jejichž cesty se kdesi v mládí rozešly a v jejich zralém věku se k sobě přibližují a nakonec i protnou,“ přibližuje film režisér Roman Kašparovský.


Bratři Ricky (Ondřej Vetchý) a Miki (Jiří Langmajer)

„Jeden z bratrů je sám, druhý se snaží udržet pohromadě svou rodinu. A protože oba své potíže řeší až za hranu možného, vzniká zde prostor pro komedii i drama,“ dodává Kašparovský.

Ve třech rovinách

Děj filmu se odehrává ve třech časových rovinách, hlavní postavy proto hrají dva až tři herci. Maminku obou bratrů hrají Iva Janžurová a v časovém posunu její skutečná dcera Sabina Remundová.


Iva Janžurová hraje maminku bratrů

Ve filmu nechybí ani válečný život jednoho z bratrů. Vojenské scény se kvůli maximální autentičnosti natáčely přímo v Afghánistánu, v provincii Lógar na základně Shank u české vojenské mise, kde štáb strávil plné dva týdny.

Masáž v Afghánistánu

„Život tady je velmi intenzivní. Dostali jsme v kondenzované formě velikou masáž,“ shrnuje zážitky Ondřej Vetchý. „Ten člověk tady odváděl skvěle svou práci, měl zde své nejlepší přátele,“ představuje svého Rickyho.


Ricky a jeho kamarád Olda (Ondřej Malý) v Afghánistánu

„Nuceně se vrací do civilu, protože se musí starat o dvě děti. Není na to zdaleka tak dobře vybavený a připravený, jako byl na svoji práci vojáka. Musí se vyrovnat i s tím, že věci v jeho životě už nejsou direktivní, naráží na předsudky většinové společnosti a stává se z něj loser,“ dokresluje Vetchý.

Košatý příběh Všiváků přinesl i další zajímavé momenty. V průběhu natáčení filmaři přímo na ulici zapálili novinový stánek, nechali viset Kryštofa Hádka za jednu ruku ze střechy čtyřpatrového domu v Karlíně, přepadli banku, nabarvili králíka na modro a Ondřeji Vetchému umožnili létat vzduchem.

Příliš odvážní herci

Výkon herců režisér Roman Kašparovský popsal: „Všechny kaskadérské akce před kamerou byly na bedrech herců, ukázali nejen vynikající herecké výkony, ale i odvahu. Kaskadéry jsme využili nakonec jen v těch scénách, kde šlo opravdu o život. Ty jsme hercům museli zakázat.“


Jiří Langmajer a Tatiana Vilhelmová

„Všiváci se natáčeli v době, kdy jsem já sám měl obrovské problémy a byl jsem na tom zle, ale pro film to myslím bylo to nejlepší, co se mohlo stát,“ popsal období natáčení Langmajer.

„Ta postava byla navíc velice těžká, ale dneska vím, že bych toho hořce litoval, kdybych do toho nešel. Když jsem pak viděl projekci, byl to pro mě obrovský emocionální zážitek. Pro mě je tenhle film prostě jedna velká emoce,“ vysvětlil.

V Americe zaujali

Jelikož byl snímek na jaře promítán ve Spojených státech v rámci festivalu Czech That Film, mají tvůrci již první reakce. A ty jsou veskrze pozitivní.


Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek

„Američany nezajímalo, že ve filmu hrají naši nejlepší herci, pro ně to byly prostě autentické postavy, které se jim líbily. Od Ondry Vetchého, Jirky Langmajera, až po paní Janžurovou nebo Jirku Mádla,“ vysvětlil nadšeně režisér. „Herci pro ně prostě fungovali úžasně,“ dodal.

Film Všiváci vyjde také na DVD již v polovině letošního listopadu.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontofilm

Přečtěte si také


Diskuse: Jiří Langmajer a Ondřej Vetchý – Všiváci pod dohledem Ivy Janžurové

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci