Jak vybrat dětem vhodnou školní aktovku

12.8.2014 00:00   |   Děti
Blíží se začátek školního roku a mnoho rodičů bude řešit otázku, jak vybrat vhodnou školní tašku prvňáčkům i starším školákům.

taška

Při nákupu brašny berte v potaz řešení úložného prostoru. Pohlídejte si také, kolik bude naplněná brašna vážit a dohlédněte, aby ji děti nosily správným způsobem.

Zdravotní rizika

Váha školní tašky by měla dosáhnout maximálně 10 procent hmotnosti dítěte. Mnohé děti však nosí mnohem více, z čehož pramení některá zdravotní rizika. Kvůli přetěžování se mohou u vašeho dítěte objevit bolesti hlavy, páteře nebo skolióza.

šestnáctkaMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

S držením těla má problémy každý třetí školák
Správná aktovka – víc, než jen hezké obrázky
Nepodceňujte výběr školní tašky!

Pokud již dítě těmito zdravotními problémy trpí, nevhodná nebo příliš těžká školní brašna rozvoj těchto komplikací podpoří.

„Jestliže vaše ratolesti mají bolesti zad již v dětství, je vysoce pravděpodobné, že je budou trápit i v dospělosti,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a přidává rodičům několik doporučení.

Aktovka nebo batoh?

Máte-li doma prvňáčka, bude pro něj vhodnější spíše aktovka. Má totiž pevnější konstrukci, což přispívá ke správnému držení těla.

Ve srovnání s batohem má přehledněji řešený úložný prostor. Zejména těžší předměty, jako jsou knihy a sešity, lze vložit do kapsičky, která je co nejblíže zádům. Takto bude váha knih přenášená na tělo a záda si uleví.

„Batohy jsou vhodnější spíše pro starší děti,“ doporučuje Michaela Tomanová. „Taška i batoh by měli být řádně nasazené. Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený, který však přispívá k horšímu držení těla v důsledku nerovnoměrné zátěže zádových svalů.“

„Příliš povolené pásy mohou zapříčinit skoliózu. Velmi utažené pásy zase přispívají k hrbení,“ varuje primářka.


Školní taška by neměla být těžší než 10 kg

Váha školáka (kg) Max. váha tašky (kg)
25 3
25 – 35 4,5
35 – 45 7
45 – 55 8
55 – 65 9

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jak vybrat dětem vhodnou školní aktovku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci