Brontosauří vejce přichází. Je to nové ovoce pluot

6.8.2014 00:00   |   Wellness
Na náš trh přichází nové ovoce pluot – pro svou barvu a skvrnitý vzhled se mu přezdívá "brontosauří vejce". Vyznačuje se výrazně sladkou chutí, která by měla být českým zákazníkům blízká.

plout

Pluot totiž vznikl křížením dvou oblíbených plodů: švestky a meruňky. Ačkoliv ve světě jsou pluoty známé již několik let, cestu do České republiky si našly až nyní.

Z meruňky a švestky to nejlepší

Již ve dvacátých letech proběhly první pokusy křížení dvou ovocných plodů, čímž začalo vznikat mezidruhové ovoce, tzv. hybridy. Jedním z nich byly i plody pluot. Ty obsahují 70 procent švestky (anglicky plum) a 30 procent meruňky (anglicky apricot).

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Broskvošvestka nebo švestkobroskev?
Růžová borůvka, banán severu a další
Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?

Zajímavá a sladká chuťová variace našla zalíbení především v anglických zemích, nyní bude k dostání také u nás.

„Netradiční ovoce v posledních letech roste na popularitě, proto jsme se rozhodli přijít na český trh s něčím zcela novým a dopřát tak zákazníkům dosud nepoznaný chuťový zážitek,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

„Čeští zákazníci bývají ve zkoušení nových věcí konzervativní. To ale neplatí v kategorii ovoce a zeleniny. V tomto sortimentu novinky vítají, rádi je ochutnávají a vyměňují si mezi sebou zkušenosti.“

Ideální pro podzim

Pluot je oblíbený především u dětí, ale výtečně poslouží i jako vitaminy nabitá svačina pro dospělé. Obě skupiny jej pak ocení především během sychravých dní.

Spojením švestek a meruněk vzniklo totiž ovoce, které obsahuje vitamin A a C, minerální látky, vlákninu a má velmi vysokou výživovou hodnotu. Je tak ideálním spojencem v boji s nachlazením nebo chřipkou.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Brontosauří vejce přichází. Je to nové ovoce pluot

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci