Jahodové a melounové Česko poráží jen Švédy a Island

21.7.2014 00:00   |   Wellness
V době prázdnin bychom se mohli ládovat vitamíny, co hrdlo a peněženka ráčí. Ale nestačíme dohnat manko z celého roku, patříme mezi trojici zemí s nejnižší denní konzumací ovoce a zeleniny v Evropě.

ovoce, zelenina, vitamíny

Češi a Moravané spotřebují v průměru 253 gramů ovoce a zeleniny denně, což je o téměř 190 gramů méně, než například v sousedním Německu. Na starém kontinentu denní spotřebou porážíme jen Švédsko (237g) a Island (196 g). Doporučovaná denní dávka je přitom 250 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny denně.

Spotřeba vitamíny nabitých plodů se ale v ČR pravidelně zvyšuje během prázdninových měsíců. Podle průzkumu pro společnost Tesco konzumuje jedna pětina respondentů dokonce až čtyři porce ovoce za den. Mezi nejoblíbenější sladké letní plody patří jahody a melouny, následují broskve, třesně a maliny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Velké zelené jablko a zelenina? Meloun!
Vitamíny z lékárny? Dětem je zbytečně nedávejte
Být patriotem se v jídle bohatě vyplatí

Vitamínové prázdniny

Na sezónu šťavnatých letních plodů se těší většina dotázaných, pravidelně je nakupují pro celou rodinu dokonce tři čtvrtiny respondentů.

Jahody, které patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci u nás, nakupuje každý týden 95 lidí ze sta dotazovaných. Více než polovina respondentů konzumuje pouze ovoce kupované.

„Během letních prázdnin prodáme více než sto tun jahod a kolem sedmi tisíc tun vodních melounů,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco. „Velmi oblíbené jsou také české broskve a maliny,“ dodává.

Čtyři pětiny respondentů se těší rovněž na české švestky, třešně a borůvky. Mezi své oblíbené ovoce řadíme i červený rybíz.

Dětem dopřáváme

Nejvíc denních porcí zkonzumují Češi a Moravané ve věku od 18 do 26 let, minimálně tři porce denně si dopřeje pětina z nich. Je chvályhodné, že více než svůj přísun vitamínů a minerálních látek hlídají tři pětiny dotazovaných konzumaci ovoce u svých dětí.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Jahodové a melounové Česko poráží jen Švédy a Island

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci