Ve zmrzlině Češi věrní, vanilková a čokoládová stále vedou

4.7.2014 00:00   |   Wellness
Mezi nejoblíbenější zmrzlinové příchutě patří vanilková (33 procent), čokoládová (29 procent) a jahodová (10 procent) – většina Čechů je tak spíše konzervativní. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Tesco.

zmrzlina

Výsledky vlastně potvrzují trend, který ukazovaly i výzkumy minulé (čtěte ZDE). Ze sortimentu zmrzlin je stále oblíbená ruská zmrzlina nebo klasický polárkový dort. V létě zmrzlinu nakupuje podle průzkumu více než šedesát procent Čechů alespoň jednou týdně.

To potvrzují i čísla prodejů společnosti Tesco za první letošní horké dny, kdy prodeje zmrzlin stouply o téměř 80 procent.

Točená nebo kopečková?

V pomyslném souboji točené a kopečkové zmrzliny podle průzkumu jednoznačně vede zmrzlina točená, která je oblíbená především u věkové kategorie respondentů ve věku 27 – 44 let.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dnes nepečeme, na vedro je lepší zmrzlina!
Zmrzlina a voda – největší problémy v cizině
Co čekat od nanuku nebo ledňáčka?

Zmrzlinovým kopečkům pak dávají přednost osoby ve věku 45 – 59 let. Tzv. zmrzlině na špejli se přiklání generace nejstarší nebo respondenti bez dětí.

„Z našich dat vyplývá, že v porovnání s loňskou sezonou zákazníci letos nakupují zmrzlinu o 20 % více,“ uvádí Petra Vavro, nákupčí mraženého sortimentu společnosti Tesco.

Stále oblíbený

V segmentu zmrzlin je stále populární retro styl. Daří se tedy především tradičním výrobkům.

„Mezi našimi zákazníky jsou velmi populární polárkové dorty, nejvíce s příchutí čokoláda, stacciatella a vanilka,“ uvádí Petra Vavro.

U rodin je také větší zájem o tzv. multipacky, které obsahují několik kusů zmrzlin. 

Smetanová kontra ovocná

A jaké složení zmrzlin Češi preferují? Jak ukázal průzkum u mužů a u respondentů nad šedesát let jednoznačně vede zmrzlina smetanová. Ovocné zmrzliny jsou populární především v rodinách s dětmi a mezi lidmi ve věku 27 – 44 let, ženy pak dávají častěji přednost jogurtovým zmrzlinám.

Ženy vs. muži

Třicet procent dotazovaných žen uvedlo, že si zmrzlinu rádo dopřává za odměnu nebo jako sladkou tečku po jídle.

Naopak 40 % mužů by si ledovou lahodu jako závěr dobrého obědu nebo večeře nedovedlo vůbec představit. Ostatně jahodová zmrzlina je z ovocných nejžádanějších.

Češi a svět

Podle jiného průzkumu každý obyvatel Česka ročně sní přes tři litry zmrzliny. Ročně jí spořádáme 34 miliónů litrů, z toho je třináct miliónů litrů zmrzliny točené nebo kopečkové, zbytek tvoří takzvané nanuky a polárkové dorty.

A jak jsme na tom ve zmrzlinovém světě? Češi se drží v evropském průměru. Na špici žebříčku jedlíků zmrzliny je překvapivě chladnější sever. Ve skandinávských zemích vychází spotřeba 10 litrů zmrzliny na osobu…

tpz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Ve zmrzlině Češi věrní, vanilková a čokoládová stále vedou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci