Zmrzlina a voda – naše největší problémy v cizině

3.6.2010 01:30   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Úrazy, trávicí obtíže, dýchací infekce a alergie patří k nejčastějším problémům Čechů na dovolené v zahraničí.

dítě a zmrzlina

Evropská karta zdravotního pojištění kryje běžnou péči, nezahrnuje například odvoz vážně zraněného či ostatků do vlasti. Turisté by proto měli mít také komerční pojistku.

Nepojištěným se jinak může dovolená prodražit, třeba Europ Assistance (EA) eviduje za loňský rok nejvyšší náklad na pojistnou událost 3,2 miliony korun, řekl Vladimír Fuchs z EA.

Lékařka Jana Ježková doplnila, že v rámci asistence se často řeší také bolesti zubů, nemoci srdce a cév či gynekologické obtíže, ojediněle zasahují služby i při úmrtí či psychických obtížích turistů.

Může vás zajímat

Jedete k moři? Podívejte se na svoji pláž!
Dieta na lepší náladu? Chleba!
Stehna prozradí, jestli si zubatá brousí kosu

„V loňské sezoně jsme zaznamenali výrazné navýšení v diagnózách dýchacích cest a ORL, kde bylo zhruba 1100 asistenčních zásahů, o 300 více než rok předtím, a v nejčastější skupině úrazů, kde bylo 1400 zásahů, o 150 více než rok předtím," vyčíslil Fuchs.

Kde nejvíce marodíme?

První místo s nejvyšším počtem zásahů v posledních dvou letech obsadil u této asistenční služby Egypt následovaný Řeckem, Itálií a Rakouskem. Zatímco v Egyptě podle Ježkové drtivě převažují zažívací potíže z vody, zmrzliny či pochoutek zakoupených na ulici, v Řecku jsou to spíše problémy s dýchacími cestami. Ježková to dává do souvislosti s mnohahodinovým cestováním v klimatizovaných letadlech a dalších dopravních prostředcích.

Itálie a Rakousko jsou vyhledávanými místy pro zimní sporty i letní turistiku, s tím je podle lékařky spojeno zvýšené riziko úrazů nohou a rukou, pohmožděnin a zlomenin.

„Určitě je vhodné s těmito riziky počítat a vzít na dovolenou do těchto míst vhodné vybavení - na lyžování přilby či chrániče páteře, pro vysokohorskou turistiku vhodnou obuv a oblečení. Cyklisté by neměli zapomenout na přilbu, stejně jako milovníci in-line bruslení," doporučila.

cestovní

Průměrné náklady na jednu pojistnou událost u EA loni činily 7540 korun, nejvyšší částka za léčení v nemocnici byla 3,208 milionu, za repatriaci do ČR 1,609 milionu. Průměrná částka za ambulantní ošetření se pohybovala kolem 3900 korun.

lam, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zmrzlina a voda – naše největší problémy v cizině

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci